Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Semmelweis-film Sanghajig jutott

A Semmelweis-filmet, Koltai Lajos megindító drámáját műsorra tűzi a hétvégén kezdődő Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál. A sanghaji fesztiválon a pályakezdő tehetség, Pataki Szandra rövid animációja, az Albert szerint is bemutatkozik.

2024. 06. 10. 19:30
Semmelweis Koltai Lajos Shanghaji Nemzetközi Filmfesztivál 2024 Ázsia
Kijutott a Koltai Lajos Semmelweis című filmje Shanghajiba. Forrás: Nemzeti Filmintézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ázsia legnagyobb A kategóriás nemzetközi filmfesztiválja az idén 26. alkalommal megrendezett sanghaji seregszemle, amelyre az egész világból érkeznek meghívottak. Az anyák megmentőjéről szóló életrajzi film az elmúlt öt év legnézettebb magyar alkotása, közel 350 ezren látták moziban, és kiemelkedő siker online is. 

 

Igazi siker a Semmelweis-film

Az egész estés filmkínálatot közel kétezer benevezett alkotásból választják ki, a grandiózus filmünnep vetítéseinek 47 sanghaji mozi ad otthont, majd a fesztivált követően számos filmet, köztük a Semmelweist több nagyvárosban is műsorra tűzik.

 

Filmalkotás az anyák megmentőjéről

Koltai Lajos rendezése, a Semmelweis a hazai mozipremierjét követően hetekig a nézettségi toplista élén szerepelt. 

A Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével készült alkotás Semmelweis Ignác életének azon szakaszát dolgozza fel, amikor bécsi orvostanhallgatóként a szülészeti klinikán az édesanyákat tizedelő titkos kór okát kutatja.

 A vaskalapos egyetemi vezetés nem nézi jó szemmel a fiatal orvos ténykedését, egy szülésznő azonban társa lesz a küzdelemben. A romantikában sem szűkölködő, fordulatos és izgalmas dráma egyszerre idézi meg a XIX. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház világát, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket. Koltai Lajos filmjét 15 kategóriában jelölték a Magyar Mozgókép Díjakra, melyek gálája szombat este lesz Veszprémben.

 

Több alkotás is kijutott Sanghajba

Nem a Semmelweis az egyetlen alkotás Magyarországról, amely bemutatkozik Ázsia legnagyobb nemzetközi filmes rendezvényén. 

Pataki Szandra Albert szerint című stop motion animációját a sanghaji fesztivál Panoráma programjában vetítik. 

Az animációs rövidfilm főhőse Albert, egy neurotikus perfekcionista, aki minden erejét bevetve kész segíteni kollégái életén, akkor is, ha ők ezt nem akarják. Az Albert a Mythberg Films gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával, producere Endrényi Krisztina, executive producere Berger József.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.