Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Sigourney Weaver kapja a velencei filmfesztivál életműdíját

Az Alien-filmek háromszoros Oscar-jelölt sztárja veheti át az Arany Oroszlánt a 81. Velencei Filmfesztiválon. Sigourney Weavert legközelebb egy Budapesten forgatott filmben láthatjuk.

Forrás: The Hollywood Reporter2024. 06. 28. 17:02
Sigourney Weaver
Sigourney Weaver. Fotó: AFP/Stephane de Sakutin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életműdíjjal ismerik el Sigourney Weaver munkásságát az idei velencei filmfesztiválon – írja a The Hollywood Reporter. A 74 éves amerikai színésznőt, akit a legtöbben az 1979-ben bemutatott A nyolcadik utas: a Halál című, első Alien-filmből ismerhetünk, karrierje során három alkalommal jelölték már Oscar-díjra. 

Sigourney Weaver
Sigourney Weaver az 1979-es Alien-filmben, A nyolcadik utas: a Halálban Fotó: AFP

A méltatás szerint Weaver generációjának egyik legsokoldalúbb és legelismertebb színésznője, aki olyan, a popkultúra részévé vált alkotásokban is emlékezeteset alakított, mint a Szellemirtók-sorozat vagy az Avatar-filmek. 

Sigourney Weaver hidakat épített a műfajok között

Egy Sigourney Weaver-kaliberű színésznőnek kevés riválisa akad

 – mondta a filmfesztivál művészeti igazgatója, Alberto Barbera. Hozzátette, Weavernek köszönhető, hogy a nyolcvanas évek olyan akciófilmjei, mint az Alien, kitaposták az utat az erős női karakterek előtt, félresöpörve az őket korlátozó címkéket. Mint mondta, az életműdíj egyszerűen egy olyan sztár elismerése, aki képes volt hidakat építeni a kifinomult művészfilmek és a széles nagyközönség számára készült, őszinte és egyedi mozik között, miközben hű maradt önmagához. 

– Igazán nagy megtiszteltetés számomra a Velencei Biennálé Arany Oroszlán-életműdíja – írta közleményben Weaver. – Kiváltság, hogy rászolgáltam a díjra, amelyet megosztok valamennyi filmkészítővel és minden közreműködővel, akivel az évek során együtt dolgozhattam – fűzte hozzá. 

A színésznőt legközelebb Bryan Fuller Dust Bunny című, Budapesten forgatott horrorvígjátékában láthatjuk, de feltűnik majd a The Gorge című filmben, valamint James Cameron Avatarjának folytatásában is. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.