Különleges kamarazenei koncert a Balaton-felvidéken

A Chaos String Quartet lép fel a Merita projekt – európai kamarazenei együttműködés részeként a Csigó Malomban. A koncertet vetítés, beszélgetés és borkósoló kíséri.

2024. 07. 27. 14:00
chaos quartet zene koncert csigó malom
Színes zenei utazás lesz a Csigó Malomban Fotó: Andrej Grilc
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Merita projekt magyarországi koncertsorozata második állomását augusztus 9-én, a Balaton-felvidék egyik legizgalmasabb helyszínén, a Csigó Malomban rendezik meg Kamara est – Lírai szvit címmel.

Chaos Quartet 

A bécsi központú, de nemzetközi összetételű Chaos Quartet koncertprogramja különleges és izgalmas élményt ígér mindazoknak, akik kíváncsiak a XX. századi vonósnégyes-irodalom egyik alappillérére, Alban Berg Lírai szvitjére. Az együttes a Berg korabeli művészekhez hasonlóan, akik különböző művészeti ágakban és más területeken is jártasak voltak, szeretnék visszahozni a poliművészet fogalmát egy modern csavarral. A művészek egyedülálló megközelítést alkalmaznak a mestermű bemutatására, a korabeli alkotónők festményeinek és bécsi kávéházak enteriőrének vetítését, valamint a műhöz kapcsolódó verseket és leveleket hallhat a közönség Pájer Alma Virág színésznő felolvasásában. Az új technikák kombinációja a nagyon kifejező, csaknem száz évvel ezelőtt írt üzenetekkel minden generációra felvillanyozóan hathat. Ez a sokszínű és érzéki utazás egyaránt kihívást jelenthet a műértőknek és az érdeklődőknek, új megvilágításba helyezve ezt a zenei kincset. A kvartett tagjai: Susanne Schaffer hegedűművész, Eszter Kruchió hegedűművész, Sara Marzadori brácsaművész, Bas Jorgen gordonkaművész.

A koncert után kötetlen beszélgetésre várják a közönséget az átélt élményről, ami még közelebb hozza az alkotás mélységeit és jelentőségét, valamint borkóstolót tartanak a Von Beőthy Pince kínálatából.


Mi a Merita projekt?

12 ország együttműködésében a Merita nevű hároméves projekttel új, izgalmas fejezet kezdődött az európai kamarazene világában. A program során 38 vonósnégyes mutatkozik be különleges koncerthelyszíneken minden résztvevő országban. A Merita célja, hogy felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt Európa-szerte, lehetőséget teremtve fiatal művészeknek a művészi kreativitást ötvözve a technológiai lehetőségek kiaknázásával. Magyarországon kilenc koncert lesz. A Le Dimore del Quartetto által, az Európai Unió támogatásával létrehozott projektben a vonósnégyesek által képviselt új hangok és stílusok egyaránt gazdagítják és felfrissítik az európai zenei palettát, így hozzájárulva a kultúra és művészet állandó megújulásához. A programban 17 kulturális szervezet vesz részt Európából, Magyarországot a Cadenza Művészeti Ügynökség képviseli. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.