Díjat nyert Rubi Anna dokumentumfilmje Szarajevóban

Hetven országból és régióból több mint kétszáznegyven filmet tűztek műsorra a tegnap befejeződött 30. Szarajevói Filmfesztiválon. Rubi Anna Az életed nélkülem című dokumentumfilmje és Grosan Cristina sorozatterve is díjat kapott a filmfesztiválon. A játékfilmes verseny fődíját Emanuel Parvu román rendező Trei kilometri pana la capatul lumii (Három kilométer a világ végéig) című alkotása nyerte el.

Forrás: MTI2024. 08. 24. 18:42
Szarajevo
Rubi Anna a filmfesztiválon. Fotó: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 16. és 23. között megrendezett boszniai filmfesztiválon a Szarajevó Szíve-díjait a tegnap esti záróceremónián vehették át a győztes alkotók. A legjobb film díját Emanuel Parvu Három kilométer a világ végéig című drámája kapta, amely a májusi cannes-i filmfesztiválon debütált. A legjobb rendezőnek járó elismerést a görög Jorgosz Zoisz nyerte el Arcadia című filmjéért – olvasható a fesztivál honlapján.

Szarajevó
A 30.  Szarajevói Filmfesztivál közönsége (Forrás: Facebook)

A 30. Szarajevói Filmfesztivál díjazottjai

A legjobb dokumentumfilm díját Olga Csernih ukrán rendező A Picture to Remember című, az ukrajnai háborút egy család három női generációjának szemszögéből bemutató alkotásának ítélte oda a zsűri.

 A kategória Emberi Jogi-díját  Rubi Anna Az életed nélkülem című filmje nyerte el, amely egy anya és sorstársai küzdelmét mutatja be azért, hogy súlyosan fogyatékos gyermekeik, akiket évtizedek óta gondoznak, lakóotthonba költözhessenek, amikor ők már nem tudnak gondoskodni róluk.

 

Grosan Cristinát a fesztivál CineLink programjában, a román-cseh koprodukciós Angelmaker (Angyalcsináló) című, egy méregkeverő bábáról szóló sorozattervéért díjazta a szakmai zsűri.

A Szarajevói Filmfesztiválon idén adták át első ízben a környezettudatosságért járó különdíjat, amelyet a fesztivál az ENSZ Fejlesztési Alapjával (UNDP) együttműködve alapított. Az elismerést Zlatko Pranjic és Nanna Frank Moller kapta meg The Sky Above Zenica című dán és bosznia-hercegovinai koprodukcióban forgatott, levegőszennyezésről szóló dokumentumfilmjéért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.