Meghalt McGalagony professzor, a Harry Potter-filmek sztárja 89 éves volt

Maggie Smith (1934–2024) brit színésznő, a színpad és a vászon ikonikus alakja, több mint hat évtizedes pályafutása alatt számtalan emlékezetes alakítást nyújtott, de a legtöbbek számára Minerva McGalagony szerepe révén vált ismertté a Harry Potter-filmekben.

2024. 09. 27. 15:35
Harry Potter
Maggie Smith óriási népszerűségre tett szert Minerva McGalagony szerepében a Harry Potter sorozatban.
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

89 éves korában elhunyt Maggie Smith, olvasható a BBC oldalán. Smith 1934-ben született Ilfordban, Essexben, és már fiatalon a színpad szerelmese lett. Színházi karrierjét a híres Oxford Playhouse-ban kezdte, majd a Royal National Theatre társulatának oszlopos tagja lett, ahol Sir Laurence Olivier partnereként is fellépett. Számos emlékezetes Shakespeare-alakítást nyújtott, köztük Kleopátra és Desdemona szerepét, amelyek révén hamar a brit színház élvonalába emelkedett.

 

Maggie Smith 89 éves volt

Filmes karrierje a '60-as években indult, és rövid időn belül Oscar-díjjal jutalmazták. Első Oscarját Miss Jean Brodie virágzása (1969) című filmben nyújtott alakításáért kapta, ahol egy különc tanárnő szerepében nyűgözte le a nézőket. Később egy újabb Oscar-díjat nyert a Kaliforniai lakosztály (1978) című filmért, amelyben egy színésznőt formált meg, aki éppen egy Oscar-jelölés izgalmában él.

A 2000-es években a Harry Potter-filmekben nyújtott szerepe újabb generációk számára tette őt felejthetetlenné. Minerva McGalagony professzorként a Roxfort egyik kulcsfiguráját alakította, szigorúságát és méltóságát finom humorral ötvözve. Smith visszafogott, mégis erőteljes jelenléte nemcsak a filmekben, hanem a valóságban is ikonikus volt.

Smith sokszínűsége nem csak a drámai szerepeiben, de komikus alakításaiban is megmutatkozott, a Harry Potter-filmek után a Downton Abbey című sorozatban(2010–2015) is emlékezetes alakítást nyújtott, a szarkasztikus és arisztokratikus Violet Crawley grófnőt szerepében.

Magánéletét visszafogottan kezelte, de köztudott, hogy két fia is sikeres színész lett, Toby Stephens és Chris Larkin. Élete során számos díjat és elismerést kapott, köztük több BAFTA-díjat, Golden Globe-díjat, és 1990-ben a Brit Birodalom Rendjének Dame címe is kijárt neki.

Maggie Smith öröksége nemcsak az általa megformált karakterekben él tovább, hanem abban a hatalmas kulturális befolyásban is, amit a brit színjátszásra és a nemzetközi filmvilágra gyakorolt. Színészi játéka, kifinomult komikumérzéke és szívbemarkoló drámai alakításai révén generációk számára jelentett inspirációt. A színház és film világában betöltött szerepe pótolhatatlan, és emléke örökre megmarad rajongói és kollégái szívében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.