Dokumentumfilm készül a lipicai lótenyésztés történetéről

Csoma Sándor, Czencz József, Gál Anasztázia, Kázsmér Kálmán és Pintér András rendezésében készülő alkotások gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet (NFI). Dokumentumfilm mutatja be az 1956-os forradalom és szabadságharc jászberényi eseményeit és portréfilm készül az ország legidősebb mozigépészéről, Pintér Ambrus szerzetes tanárról.

Forrás: Nemzeti Filmintézet2024. 10. 02. 14:13
dokumentumfilm
A lipicai ménesről is dokumentumfilmet forgatnak Forrás: Nemzeti Filmintézet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NFI 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások fejlesztésére és gyártására pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek.

dokumentumfilm
Pintér Ambrus szerzetes, tanár szerepel a Magasságok és mélységek című dokumentumfilmben (Forrás: Nemzeti Filmintézet)

Ezeket a dokumentumfilmeket támogatja az NFI

A lipicai lótenyésztés 2022-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára, a világ egyik legjelentősebb lipicai ménese hazánkban, a Bükk-fennsík lábánál fekvő Szilvásváradon található. Pintér András filmrendező-operatőr legújabb alkotása, A négy szürke című dokumentumfilm a lipicai lófajta és tenyésztésének történetét mutatja be az NFI 14 millió forintos támogatásával, az Anzsu Film gyártásában.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc jászberényi eseményeinek két, még élő főszereplője Pintér Lajos orvos, hazánk veronai tiszteletbeli főkonzulja, és Gedai István, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója. 

Az 1956: Az ifjú szíve lánglobogva ég című dokumentumfilmben az NFI 15 millió forint támogatásával ők idézik fel a diktatúra elleni küzdelmet, amely sorsukat és egész későbbi életüket meghatározta. Az alkotás rendezője Kázsmér Kálmán, gyártója a Wolframe.

Pintér Ambrus szerzetes, tanár, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban oktat ötvenöt éve. Egyúttal ő Magyarország legidősebb aktív mozigépésze és filmklubszervezője is. Idén tartotta gyémántmiséjét, a pappá szentelésének hatvanadik évfordulója alkalmával tartott hálaadó szentmisét.

A Magasságok és mélységek című nagy sikerű alkotás rendezője, Csoma Sándor az ünnepi alkalomból beszélget a népszerű tanárral. 

A vállalás szabadsága című dokumentumfilm Ambrus atya visszaemlékezései révén mutatja be életének sorsfordító pillanatait a Hologram Film gyártásában 21 millió forint NFI-támogatással.

A Muravidéken kétnyelvű oktatás zajlik, a közoktatásban a szlovén mellett a magyar kisebbség nyelvén is, felváltva folyik a tanítás. Gál Anasztázia Kétnyelvű oktatás a Muravidéken című dokumentumfilmje ezt a sajátos oktatási módszert mutatja be a Kéthelyközt Film gyártásában, 6,9 millió forint NFI-támogatással.

Zaláta kis falu közvetlenül a horvát határnál, a Dráva partján. Itt él Szabó Ágota, a falu gondnoka, a helyi református közösség presbitere, aki a falu református templomának nyolcvan éve tönkretett orgonájának teljes felújításáról álmodik. Bízik abban, hogy ha a templom megtelik hálaadó énekkel, újjáéled a falu és a kis templom ismét rendezvények, orgona koncertek, esküvők helyszínéül szolgálhat. A Magyar Örökség díjjal kitüntetett rendező, operatőr, zeneszerző Czencz József Zalátai álmok című alkotása a Baranya vármegyei falu lelkes gondnokának történetét tárja fel a Bence gyártásában, az NFI 6,5 millió forint támogatásával.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.