Éri Péter születésnapján ad koncertet a Muzsikás együttes

November 11-én koncertet ad a Muzsikás együttes a Vigadóban, ahol Éri Péter születésnapján a közösen alakított Muzsikás-szellemiségben szólalnak meg a dalok az együttes jelenlegi tagságával és további vendégekkel. 

2024. 10. 28. 19:00
November 11-én a Vigadóban ad koncertet a Muzsikás együttes, ahol Éri Péter születésnapján a közösen alakított Muzsikás-szellemiségben szólalnak meg a dalok Fotó: Muzsikás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1973 tavaszán három fiatalember, a matematikus Sipos Mihály, a geofizikus Hamar Dániel és az akkor még diák ifj. Csoóri Sándor elhatározta, hogy zenekart alapít a régi magyar paraszt-vonószenekarok mintájára, amelyekben a szólóhegedű mellett brácsa és bőgő adta a kíséretet. Hamarosan csatlakozott hozzájuk Éri Péter brácsás, aki 2023 óta elhagyta a földi világot és – a zenekar hiszi – az égi zenekarban muzsikál tovább, gondolatban velük. Az ő tiszteletére választották a koncert dátumául a november 11-ét. 

A Muzsikás, itt még Éri Péterrel. Fotó: Opitz Tamás

Éri Péter születésnapján az elhunyt barát emlékére is a közösen alakított Muzsikás-szellemiségben szólalnak meg a dalok az együttes jelenlegi tagságával: Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének), Sipos Mihály (hegedű), Hamar Dániel (nagybőgő, gardon, dob) és a zenekar jelenlegi állandó vendége, Mester László (brácsa). Az est további vendégei: Petrás Mária ének, Balogh Kálmán cimbalom, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó táncosok.

„Faluhelyen a zenészeket muzsikásoknak hívták. Ez adta az ötletet, hogy zenekarunknak a Muzsikás nevet adjuk.” 1978-ban az akkor öt éve működő együttes tagjai így nyilatkoztak: 

Zenénkben azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy lehetőleg minél kevésbé különbözzék a muzsikások játékától, tekintve, hogy korábban ez a szín teljesen hiányzott. Ezt a zenét igyekszünk terjeszteni, megismertetni.

A Muzsikás Magyarország egyik zenei nagykövete. A zenekar fennállásának több mint ötven éve alatt bejárta a világot Indiától Amerikáig. Munkásságukat számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el, ezek közül is kiemelkedik a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc-díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth-díj és a Prima Primissima díj. Az együttest 2008-ban európai és egyben magyar zenekarként is elsőként a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal ismerték el. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.