Darabokra tépett táj – az Irodalmi Jelen ötállomásos Trianon-turnéja

A jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzőinek és fiatal alkotóinak műveiből összeállított ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval látható Győrött, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron Tallián Mariann és Lázár Balázs közreműködésével.

Magyar Nemzet
2021. 05. 30. 12:21
Lázár Balázs;
Lázár Balázs rendszeres fellépő irodalmi esteken Fotó: MTI/Koszticsák Szilár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Irodalmi Jelen 2020-as, júniusi Trianon-emlékszáma több mint hatvan szerzőt vonultat fel a Kárpát-medence minden szegletéből Kolozsvártól Budapesten át Munkácsig, Dunaszerdahelyig, Elzászig és Szabadkáig. A közismert költők és írók mellett az irodalom legfiatalabb képviselőit is megtalálhatják a lapszámban, akik korukat meghazudtoló érettséggel és szívbemarkoló sorokkal közelítették meg a témát. A műfajilag is változatos összeállítást, amely fiktív levelet, elbeszélést, novellát, esszét, tárcanovellát, személyes hangú verseket, eklogát, balladát, szabadverset tartalmaz, nagy sajtóvisszhang övezte. A Kossuth rádióban három műsort készítettek a folyóirat emlékszámáról, a Kolozsvári Rádióban és a Karc FM-en egyórás adást, az Állami Román Televízió magyar adásában pedig egy szintén hosszabb műsor erejéig mutatták be az összeállítást.

A tavalyi Tokaji Írótáborban a jelen előadás színművészei, Tallián Mariann és Lázár Balázs, már felléptek egy rövidebb, félórás pódiumműsorral, amely a tábor egyik legnépszerűbb programpontja volt. Az Irodalmi Jelen szerkesztősége a sikeren felbuzdulván úgy gondolta, a Trianon-emlékszámot elviszi más településekre is, elsősorban vidéki városokba, hogy a fővároson túl is megismerhesse a közönség, hogyan látják kortárs íróink, költőink Trianont.

A Trianon-turné plakátja
Fotó: Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen ötállomásos Trianon-turnéjának érdekessége, hogy a színművészek minden helyszínen más-más előadással lepik meg a közönséget, így a lapszámot majdnem teljes egészében színházi előadássá alakítják. Az igen változatos előadássor elképzelt leveleket mutat be a Trianoni békediktátum aláíróitól, családtörténeteket, fiktív naplókat és valós cselekményre, tragédiákra épülő beszámolókat, fájdalmas vagy éppen ironikus verseket, továbblépésre buzdító, a nemzeti traumánkat feldolgozó költeményeket. Az emlékszám három klasszikus művet (Kosztolányi Dezső Rapszódia, Karinthy Frigyes Levél kisfiamnak és József Attila Nem! Nem! Soha!) tartalmaz, ez helyezi keretbe a szépirodalmi tartalmakat. Ki kell emelnünk a számból és a pódiumműsorból Bogdán László, Oláh János és Szőcs Géza nevét, akik már nincsenek közöttünk, de gazdag életművük által örökké velünk maradnak.

A pódiumműsort a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Az előadások a járványügyi előírások betartásával, védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Időpontok és helyszínek

Győr, június 2. – 17. óra – Kisfaludy Károly Könyvtár második emeleti rendezvényterme, Baross G. utca 4.

Szeged, június 3. – 11. óra Somogyi-könyvtár, Dóm tér 1–4.

Miskolc, június 8. – 16, 30, II. Rákóczy Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, központi épület (Görgey A. u. 11.).

Szolnok, június 9. – 17.00, Verseghy Ferenc Könyvtár Kossuth tér 2.

Székesfehérvár, június 13. – 18. óra, Igéző, Basa utca 1.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.