Kiírták a balatonfüredi költőverseny pályázatait

Meghirdették a XXIX. Salvatore Quasimodo-verspályázatot, amelyen két magyar nyelvű, nem publikált költeménnyel lehet részt venni, illetve újdonságként Az én versem címmel a középiskolásoknak külön megmérettetést hirdettek. A költeményeket június 25-ig várják a szervezők. A költőversenyhez jeligés dalpályázat is kapcsolódik, a minimum négyperces kamarazenekari zenemű szövegéül választható bármely kortárs magyar vers, amely a Quasimodo-költőverseny elmúlt 27 évében díjazott volt. A zsűri által legjobbnak ítélt versek valamint zeneművek a szeptemberi irodalmi fesztiválon elhangzanak majd.

Magyar Nemzet
2021. 04. 13. 17:52
null
Salvatore Quasimodo Forrás: Wikimedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiírták a pályázatokat a több évtizedes hagyománnyal bíró Salvatore Quasimodo balatonfüredi költőversenyre. A hagyományos kortárs vers pályázat mellett idén dallal is lehet jelentkezni illetve újdonságként Az én versem címmel a középiskolásoknak külön megmérettetést hirdettek. A díjnyertes alkotásokat az ez év szeptemberében rendezendő irodalmi fesztiválon mutatják majd be.

A díjat Salvatore Quasimodo füredi tartózkodásának az emlékére alapították
Forrás: Wikimedia

A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es, balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992 óta évről évre megrendezett költőverseny a magyar irodalmi élet neves eseménye, amelyet az olasz kulturális élet is számon tart. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül szakmai zsűri választja ki a legjobbakat. Balatonfüred önkormányzata, mint a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program partnere és a költőverseny közalapítványa ebben az évben is meghirdeti a XXIX. Salvatore Quasimodo-verspályázatot a Salvatore Quasimodo-emlékdíj elnyerésére. A verspályázaton két magyar nyelvű, nem publikált költeménnyel lehet részt venni, amelyeket június 25-ig várnak a szervezők.

A költőversenyhez jeligés dalpályázat is kapcsolódik, a minimum négyperces kamarazenekari zenemű szövegéül választható bármely kortárs magyar vers, amely a Quasimodo költőverseny elmúlt 27 évében díjazott volt. A zsűri által legjobbnak ítélt versek valamint zeneművek a szeptemberi irodalmi fesztiválon elhangzanak majd. Először a költőverseny történetében a középiskolásoknak külön pályázatot írtak ki. Az én versem című megmérettetésre a diákok kedvenc magyar költőjük egyik verséhez készíthetnek filmetűdöt. A zsűri által legjobbnak tartott pályázók a költőtalálkozó részeként az ország kiemelkedő színművészei és költői részvételével szervezett irodalmi táborban vehetnek részt.

Az irodalmi fesztiválon – a tervek szerint – a váratlanul elhunyt Kossuth-díjas író és költő Szőcs Géza (1952–2020) tiszteletére emléktáblát avatnak a balatonfüredi Pantheonban. Szőcs Géza Balatonfüredet második otthonának tekintette, elkötelezett támogatója volt a város kulturális életének, többször volt társszervezője, fővédnöke a Quasimodo-költőversenynek. „Az élet szebb, mint amilyen hosszú” – áll majd az emléktáblán.

A több évtizedes múltra visszatekintő, rangos nemzetközi költőtalálkozó már az elmúlt évben a költészetet és az irodalmi rövid műfajokat felkaroló több napos fesztivállá bővült és a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosával való együttműködésnek köszönhetően 2021-ben még szélesebb körben ismerté válhat és kiteljesedhet. A szervezők hisznek abban, hogy az emberi életeket, a társadalom épségét veszélyeztető világméretű járvány idején a költészet és az élet ünnepe reményt és erőt adhat.

A pályázati kiírások a Veszprémbalaton2023.hu és a Tempevölgy.hu oldalakon is megtekinthetők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.