Nikola Tesla után a Vadak ura musical hódíthat

Végtelen energiára és türelemre van ma szüksége egy színházi szakembernek vagy producernek ahhoz, hogy a befektetett munkája megtérüljön, különösen, ha saját és szponzori pénzt kockáztat. Vona Tibor menedzser, színházvezető és csapata pontosan egy évvel ezelőtt nem kis anyagi áldozatot hozva, a legnagyobb optimizmussal vitte színre a tudós zseni, Tesla életét Nikola Tesla – Végtelen energia címmel. Bizakodása nem is volt alaptalan, hiszen a nagyszabású musical tavaly tavasszal, telt házakkal ment, míg a Covid ezt a sikerszériát hónapokra meg nem szakította, éppen a nemzetközi érdeklődés küszöbén. Vona Tibort azonban nem olyan fából faragták, hogy feladja, sőt újabb musical színre vitelén fáradozik.

Temesi László
2021. 02. 19. 7:15
null
Jelenet az előadásból Fotó: Béli Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan élte meg egy évvel ezelőtt, hogy Nikola Tesla, az elektromosság egyik legnagyobb alakja életéről szóló darabja „rövidzárlatot” kapott?

– Életem egyik legnagyobb szakmai tragédiájaként. A premier után tíz nappal jött a letaglózó hír, hogy jó időre nincs tovább, nem lehet több előadást tartani, és füstbe megy az a rengeteg energia, melyet a produkcióba fektettünk. A Covid-intézkedésekig hatalmas sikerrel játszottuk a darabot telt házak előtt, jó kritikákat kaptunk a sajtótól és a szakemberektől egyaránt. A bemutatóra harminc nemzetközi ügynökséget, számos hazai és külföldi polgármestert hívtunk meg azon tájakról, amelyekhez a világhírű tudós kötődött. Minden vendégünk annyira el volt ragadtatva az előadástól, hogy szinte azonnal meghívták a produkciót az országukba, a városukba, és aláírt szerződésünk volt egy májustól kezdődő európai turnéra. Mindebből sajnos a járvány miatt ez idáig semmi nem lett.

– Pedig úgy tudom, magyar musical nem állt még ilyen nemzetközi lehetőség előtt. Minek tulajdonítja a példátlan sikert? Ön szerint a világméretű járvány után is tartják szavukat a külföldi meghívók?

– Biztos vagyok benne, hogy a világjárvány után elindulhatunk meghódítani Európát, mert eddig még egyetlen ügynökség, polgármester sem mondta vissza szóbeli vagy írott ígéretét, sőt azt meg is erősítették azóta e-mailben. A siker alapja szerintem maga a téma és annak színvonalas megvalósítása. Tesla igen izgalmas, mozgalmas és érdekes élete filmre, színpadra termett. Az alapötletet évekkel ezelőtt írtam meg mintegy húsz oldalban, majd felkértem Matuscsák Tamás Tesla-szakértőt, hogy tudományosan és életrajzilag hitelesítse az elképzelésünket. Nagy örömömre sikerült megnyerni az egyik legkiválóbb magyar színpadi szerzőt, Egressy Zoltánt, aki kitűnő munkát végzett, mint ahogy Müller Péter Sziámi dalszövegíró és Sebestyén Áron zeneszerző, illetve Radó Denise rendező is. Rajtuk kívül pedig a kiváló színészek, énekesek járultak hozzá a sikerhez. Valamennyien komoly szakmai, emberi energiát mozgósítottak a próbákon és az előadásokon, szívüket-lelküket beleadták, láthatóan élvezték a közös munkát. A hónapok alatt igazi csapattá formálódtunk, ami szintén sikerünk záloga.

– Ma mit mond nekünk Tesla élete?

– A meg nem értett zsenit nem kezelték értékei szerint a helyén, ő valóban megelőzte a korát. Tesla nem akart gazdag lenni, „csupán” a szakma legnagyobbja! Európán kívül Amerikában is próbálkozott a találmányaival, de azok korszakalkotó léptékéhez képest csak jóval csekélyebb sikerrel. Küzdelmes életével azt üzeni nekünk: ha elbukunk, fel kell állni és továbbmenni; kitartás nélkül nem érhetünk célba. Azt hiszem, a musicalnek ezt az üzenetet sikerült visszaadnia, legalábbis erről győzött meg bennünket egy idős fizikus házaspár gratulációja az egyik előadás után, akik nagyon hitelesnek tartották a történetünket. Bennünket az ilyen dicséretek éltetnek és visznek előre.

Vona Tibor
Fotó: Graf Péter

– Önt mióta és miért foglalkoztatta ennyire egy horvát–szerb tudós élete és munkássága, mikor idehaza is talált volna hasonlóan izgalmas témát? Nekünk is van épp elég világhírességünk…

– Ez igaz, nem is mondtam le erről a tervemről, de Nikola Tesla valami miatt már gyerekkorom óta izgatott. Rengeteget olvastam róla, és az ötlet azóta foglalkoztatott, de az élet nem olyan területre sodort, hogy korábban megvalósíthattam volna az álmomat. A középiskolában autóvillamosságot tanultam, így a technika mindig vonzott, mégis először az újságkiadásba, a médiaiparba kóstoltam bele, csak később a színház világába. A kultúrához táncművész feleségem és az ExperiDance vezetése vitt egyre közelebb a hosszú évek alatt. Ekkor tanultam meg, hogy az embereket csak tökéletes produk­ciókkal szabad szórakoztatni a belépőjegyükért. Számos minőségi és látványos produkcióhoz adtam a nevemet egy profi szakmai csapattal az elmúlt két évtizedben, amelyekkel bejártuk a fél világot. Ezután sem kívánom alább adni, amit talán a Tesla-musical színpadra állítása is bizonyít. Olyan darabokat próbálok továbbra is létrehozni, amelyekben magyar alkotók világszínvonalon dolgozhatnak – mert képesek rá! –, és nem kell szégyenkezni velük külföldön sem.

– Min dolgozik most? Milyen színházi álmát szeretné megvalósítani?

– Általában másfél évente fejlesztünk ki egy-egy új témát, produkciót, most éppen itt az ideje egy újat létrehozni, mert a Covid alatt sem mondunk le az alkotómunkáról. A készülő mű címe a Vadak ura – The Cove­nant. A téma kibontásához az Oroszlánkirály sikere adta az ötletet, hisz nekünk is vannak gyönyörű vadjaink, például szarvasunk, medvénk, farkasunk, rókánk, miért ne lehetne róluk, a klánjaikról írni egy „állati” jó musicalt? Erő, ravaszság, nemesség jellemzi ezeket az állatokat, amelyeknek azért vannak gyengéik is, ezek kovácsolják őket össze a darab végére. Saját törvényeik szerint élnek, de ha a szükség úgy hozza, egymással szövetségre lépnek… Többet most még nem szeretnék elmesélni róla, de annyit igen, hogy remek zene és rengeteg humor lesz az ugyanakkor könnyekig megható, dinamikus történetben, amely a Tesla alkotóival valósul meg. Bízunk benne, hogy még az idén.

Jelenet a Nikola Tesla – Végtelen energia című előadásból
Fotó: Béli Balázs

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.