A szürrealizmustól a csendig

Haklik Norbert
2003. 06. 05. 6:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűgyi Zoltán annak a legendás délvidéki írógenerációnak a tagja, amelyet elsősorban a magyar próza egyik élő klasszikusa, Balázs Attila, majd a rövid életútja dacára is jelentőset alkotó Sziveri János költő nevével szokás fémjelezni. A Symposion című folyóirat köré csoportosuló nemzedékre a nyolcvanas évek közepén a lap szétverése mérte az első csapást, majd a balkáni háború vetette őket legalább egy országhatáron túlra. Többségük azóta az anyaországban rendezte be új életét.
Szűgyi Zoltán, akinek egybegyűjtött verseit Amint vagyok címmel adta közre az Új Mandátum Kiadó, szintén e nemzedék képviselője. Szűgyi jellegzetes, önálló hangját megtartva minden újabb kötetében megújítja írásművészetét. 1977-ben megjelent első kötete, a Hangosan és csendesen már címében is utal e költészet egyik legjellegzetesebb ismérvére: a költő letisztult, sallangmentes mondataiban rajzol fel merész, expresszionista képeket. Vérbeli szürrealizmus ez. A pálya későbbi szakaszaiban a groteszk hang fokozatosan átadja helyét a visszafogott személyességnek és filozofikusságnak. Szűgyi a mindennapi élet apró eseményeiben is képes meglátni a transzcendenst. Ez kiváltképp igaz a kilencvenes években született versekre, amelyekben már az Istenbe vetett hit is hangsúlyos. A bravúros szerkezetű Nincs visszaút versei – az egymást követő verscímek önálló négysorosokként is olvashatók – már egyértelműen a letisztultságában sokatmondó szikárság jegyében születtek – ahogyan a szerző fogalmaz: „úgy szólalni / hogy ne hangozzék el a szó.” A kötetzáró hosszúvers, A 22-es járat mintha a hagyományos, írott eszközökkel történő megszólalástól való búcsúzás költeménye volna. Szűgyi ezt követően állt elő egyik legérdekesebb kísérletével: Vagyok, aki vagyok címmel a legkülönbözőbb nyelvű címfordításokkal adta közre saját EKG-görbéjét szonettformába tördelve, imigyen házasítva össze a gondolt versformát a létezés tényének lehető legtömörebb megfogalmazásával.
Az Amint vagyok című kötet egy kimódolt tudatossággal felépített költői pálya összegzése, amelyet reményeink szerint újabb Szűgyi-kötetek követnek majd.
(Szűgyi Zoltán: Amint vagyok. Egybegyűjtött versek. Új Mandátum, 2003. 296 oldal. Ára: 2380 Ft.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.