Szolnok: Balázs Péter a színidirektor

Hét pályázó közül Balázs Péter színészt, rendezőt választotta a fenntartó önkormányzat a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatójává tegnap. A művész megbízatása öt évre szól. A VII. Pécsi Országos Színházi Találkozó ötvenhét résztvevője nyílt levélben fejezte ki egyet nem értését az igazgatóválasztás módját illetően.

Sashegyi Zsófia
2007. 06. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas színvonalú, kultúrát közvetítő, ugyanakkor szórakoztató, közönségbarát színházzá szeretném alakítani a Szigligeti Színházat a következő években – jelentette ki lapunknak Balázs Péter színész, rendező, aki június 16-tól 2011-ig tölti be a szolnoki teátrum igazgatói posztját. Szólt arról is, hogy bár az ő kinyújtott kezét művészi pályafutása alatt sokszor elutasították, megfogadta, ha egyszer vezetői pozícióba kerül, ismét ő kezdeményezi majd mindenkivel a kézfogást. Balázs Péter, aki a jövő évadra hat bemutatót tervez, a szezont a 125 éve született Kálmán Imre Zsuzsi kisasszony című operettjével indítja, s a következő premier Kiss József Az angyalok nem sírnak című ötvenhatos drámája lesz október 23-án. Amint kifejtette, nagy kihívást jelent számára ez a kinevezés, s örömét a pécsi színházi találkozó néhány résztvevőjének „feltűnően gyors és nyilvánvalóan irányított” aláírásgyűjtése sem árnyékolja be.
A nyílt levélben néhányan azt nehezményezik, hogy az önkormányzat által felkért szakmai kuratórium hétfői zárt ülésén Anger Zsolt egyhangúlag legjobbnak ítélt pályázatát a kulturális bizottság nem támogatta. Szerintük „a közgyűlés nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja az általa felkért szakmai kuratórium egyértelmű állásfoglalását”, mert ezzel kockára teszik a színház jövőjét. Az aláírók többek között Ascher Tamás, Jordán Tamás, Gothár Péter, Zsótér Sándor, Mohácsi János, Udvaros Dorottya, Csákányi Eszter, Für Anikó.
A Tisza-parti város polgármestere, Szalay Ferenc a nyílt levél felvetéseire úgy reagált: szeretne véget vetni az ellenségeskedésnek; a felelősség Szolnoké, személy szerint pedig az övé, és ilyen levelekkel nem kíván foglalkozni, majd hozzátette: „szégyen, hogy Magyarországon ilyenek megszülethetnek”.
A Szolnoki Szigligeti Színház igazgatói állására újból kiírt pályázatra hét munka érkezett; többek közt Anger Zsolt, Bozsó József, Balázs Péter, Lukáts Andor, Mertz Tibor, Szikora János, a színház jelenlegi igazgatója, valamint Telihay Péter pályázott. Amint azt korábban megírtuk, a Szigligeti Színház igazgatói posztjára az intézményt fenntartó városi önkormányzat azért írt ki új pályázatot, mert az előzőt március végén érvénytelenítette, mivel a legtöbb szavazatot kapó Rátóti Zoltán a mostani vezető, Szikora János sértő kijelentéseit követően visszavonta pályamunkáját. Szikora színjátéknak nevezte az igazgatóválasztást – szavaiért később bocsánatot kért Szolnok önkormányzati képviselőitől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.