Démonok

Gyúrón egy fiú meg akarta öletni családját. Mi vitte rá? Pszichopátia vagy egyszerű gonoszság?

Ozsda Erika
2019. 03. 01. 10:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Próbálom távol tartani magam a borzalmas hírektől, de nem mindig sikerül. Vannak olyan történetek, melyek napokig tombolnak a fejemben. Ez is arcul csapott, és azóta sem hagy nyugodni. Néhány éve Érdről Gyúróra költözött egy család. A falu határát jelző tábla előtt új építésű házak sorakoznak, ezek egyikében éltek. A két idősebb gyerek már nem lakott velük, csak a legkisebb fiú. Az anya három műszakban dolgozik, az apa teherautót vezet. Állítólag a fiuk is dolgozott. A községben nem barátkozott senkivel, Tordason talált társaságot magának.

A fiataloknak eljátszotta, hogy jómódú, tele van pénzzel, pedig néha buszra sem telt. Hogy fenntartsa a látszatot, egyre nagyobb kölcsönökbe verte magát. A szüleinek fogalmuk sem volt a már félmillióra rúgó adósságáról. Mivel a fiú teljesen eladósodott, és mindenféle határideje lejárt, úgy döntött, megöleti a családját, hogy megszerezze a vagyonukat. Eltervezte a gyilkosságot, hogyan engedi be a gyilkost a házba, még a kést is kikészítette volna az emberöléshez. Aztán együtt megkeresték volna a pénzt, és fölgyújtották volna a házat. Mindehhez már csak a megfelelő embert kellett megtalálnia.

A fiú a megismert társaságból akarta felbérelni a gyilkost. Két srácot is megkörnyékezett, akik egy ideig azt hitték, viccelődik, de amikor rájöttek, valóban komolyan gondolja a gyilkosságot, úgy döntöttek, szólnak a szülőknek. Akik persze nem hitték el a történetet. Bizonyítékot akartak. Megkapták, hangfelvételt és az üzeneteket. A család csak nagyon-nagyon lassan hitte el, hogy mire készül a fiuk. Az édesapa aznap éjjel már nem aludt otthon. Miután a szülők szembesítették a gyereküket a bizonyítékokkal, maguk vitték be a rendőrségre.

Hogyan utazhatott ez a három ember odáig? Mire gondolhattak útközben? A rendőrségen a gyerek egy ideig tagadott, majd – azonnal cáfolható – kitalációkkal kezdte el magyarázni a tervét. Démonokkal. És hogy csak vicc volt. De senki nem nevetett. A szülők összeomlottak. Ráadásul az is kiderült, hogy a fiú két éve már megkeresett valakit, hogy szerezzen neki mérget… Most ugyanattól az embertől külföldi bérgyilkost vagy fegyvert akart szerezni.

A Gyúrón élőket, akik közül senki nem akart a tévében szerepelni, sokkolta a hír, ahogy minket, érdieket is. Kik a szomszédaink? Kikkel járnak egy osztályba a gyerekeink? A fiú elmeállapotát szakértők vizsgálják. Nemrég a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Művészet és pszichoanalízis előadáson azt mondta a pszichiáter, hogy a lakosság három százaléka pszichopata. Száz emberből három.

A fiú is az? Emberölés előkészületével akkor gyanúsítanak meg valakit, ha a gyilkossági terv komoly, a veszély közvetlen és reális. Ez esetben ez megkérdőjelezhetetlen. A bíróság elrendelte a 19 éves fiú harmincnapos előzetes letartóztatását. De mi lesz a szülőkkel? Mit kezdenek a feldolgozhatatlannal, hogyan élnek tovább?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.