Nőideál

Barbie nagymamakorú lett. És bár az évek során különféle bőrszínek és testformák is megjelentek, sőt a legújabb hírek szerint a szexuális beállítottsága is változik, idős Barbie még sincs.

2019. 04. 02. 14:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barbie nagymamakorú lett. Emlékszem, az általános iskola előtt sosem érintett meg a szőke szépség, hiába csábított minden játékbolt kirakatában. Az első osztályban azonban pária lettem, mert nem tudtam beszállni a barbie-zásba, ezért az első iskolás évem karácsonyán családom minden tagjától Barbie-t kaptam, amivel hirtelen igen magasra kerültem az osztály ranglétráján. Később a csupa rózsaszín, ezer ruhával rendelkező baba autót, házat és udvarlót, Kent is kapott, hogy teljes legyen az udvartartás. Csak felnőtt fejjel értesültem, hogy a rodeós és bálkirálynő Barbie-jaim nyomán milyen negatív hatások értek gyerekkoromban. Testképem helyrehozhatatlanul deformálódott azáltal, hogy egy valószínűtlenül vékony, hosszú combú és ragyogó szőke hajú babával játszottam – állították a kutatások.

Barbie messzire került az ötvenes évek öltöztethető babáitól. Amikor Ruth Handler 1959-ben megalkotta, elsődleges célja volt olyan testet létrehozni, amelyikre könnyű ruhákat aggatni, és tetszetős is. Az ötlet olyan sikeres lett, hogy a Mattel legjobban fogyó termékévé vált a baba. Eleinte csak titkárnő és stewardess lehetett, később az emancipációnak köszönhetően életeket mentett a műtőasztalon, köveket gyűjtött a Holdon, sőt 2004-ben még az elnöki címért is indult. A cég szerint már a kezdetekben az volt a cél, hogy a baba révén a kislányok megtanulják, „bármi lehet belőlük”. Ehhez képest például a beszélő Barbie olyan mondatokat közölt, hogy a „matek nehéz”, az eladási csúcsokat döntő Totally Hair Barbie pedig mindössze bokáig érő hajával alkotott nagyot.

Csak a kétezres évek elején kezdett el a Mattel valóságosabb babákat gyártani. A hajszín különbözősége már korábban is megjelent (a cowboy Barbie legjobb barátnője például a barna hajú Nia volt), de a különféle testfelépítések megjelenítésére több tíz évet kellett várni. Ma minden bőrszínben és alkatban elérhető babák kaphatók, van molett és kerekesszékes, illetve hírességekről mintázott Barbie is. A Frida Kahlo-hasonmás például igen népszerű, a muszlim kislányok pedig Ibtihaj Muhammad olimpiai bronzérmes vívónőről mintázott babával játszhatnak, amely ugyanúgy hidzsábot visel, mint Muhammad a riói olimpián.

A politikai korrektség azonban kezd túlzásokba esni.

A Mattel közölte, hogy LMBTQ-babák is készülnek majd, hogy az egyre inkább mainstreammé váló gendersemleges nevelés hívei és a szexuális kisebbségek tagjai is megfelelő babákat vehessenek gyerekeiknek. Azonban mivel Barbie másodlagos nemi jellege messze nem mutat meg mindent, kérdés, hogyan tudja érzékeltetni a cég az LMBTQ-jelleget anélkül, hogy a kislányokat túl korán beavatná mindenbe. A politikai korrektség kapcsán érdekes lenne látni egy igazi nagymamakorú Barbie-t is: vajon hány barázda ráncolná az örökké fiatal szépség homlokát, vagy esetleg az időskor kevésbé eladható, mint a genderkérdés?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.