Roskadoznak a polcok a húsvéti csokoládéktól, az édesiparban eljött a tojások és nyulak ideje. A szülőket idegesítik a túl hamar kirakott csokitojások, mert felesleges csábítást jelentenek a kicsiknek. A napokban derült ki, hogy a csokoládétojások a napi ajánlott mennyiség sokszorosát tartalmazzák. A listát a legkedveltebb brit gyártó, a Cadbury csokoládétojása vezeti, amely 330 gramm cukrot tartalmaz. Ez a négy–hat éves gyerekek ajánlott napi mennyiségének (19 gramm) tizenhétszerese.
A hét–tíz éves gyerekek között az ajánlott mennyiség 24 gramm, de semmiképp sem több, mint 30, így ez a korosztály 11 napnyi cukormennyiséget eszik meg egyetlen tojással. A Nestlénél sem jobb a helyzet, a Smarties-zel kevert csokitojás 261 gramm cukrot tartalmaz, közel tizennégy- és kilencszeresét a korosztályonként ajánlott napi bevitelnek. A Bounty (55 gramm) és a Lindt (41 gramm) termékei jobbak, de még itt is két-háromszoros a szorzó a kisebb korosztály esetén.
Szakértők régóta figyelmeztetnek, hogy az Európában egyre súlyosabb gyerekelhízás a könnyen beszerezhető, magas cukortartalmú csokoládéknak és üdítőitaloknak köszönhető. Az európai tinédzserek közel harmada túlsúlyos vagy elhízott, és tízből hatan felnőttként is súlytöbblettel küzdenek. Egy doboz Coca-Cola (35 gramm cukor) és egy Mars szelet (33 gramm) például fedezi a gyerekek egész napos cukorszükségletét. A magas gyerekkori cukorfogyasztás először fogromláshoz, majd a zsírpármák kialakulásához vezet, továbbá növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát.
A csokitojások esetén külön veszélyforrás, hogy a szuper- és hipermarketek polcain rendre találni csokoládéként árult, ám valódi csokoládét nyomokban sem tartalmazó olcsó tojásokat, ezeket sok gyerek a zsebpénzéből is meg tudja venni. A nagy gyártók is előszeretettel dolgoznak a drágább kakaóvaj helyett gyengébb minőségű növényi zsiradékkal, legtöbbször pálma-, kókusz- vagy sheaalapú kivonatokkal.
Magyarország tavaly a negyedik helyen végzett az elhízott nemzetek világranglistáján. Az iskolai büfékben elvileg évek óta nem lehet egészségtelen édességeket kapni, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy számos büfés nem figyel erre, ugyanúgy árulnak magas cukortartalmú, elhízást segítő adalékanyagokat tartalmazó édességeket, mint az iskolához közeli élelmiszerboltok. Arra hivatkoznak, hogy a gyerekek úgyis kimennek és megveszik, amihez kedvük van, így legalább biztonságban, az iskolai falak között kapják meg.