Különleges, ritka állat született a fővárosi állatkertben

Mókusmajom (Saimiri sciureus) született a fővárosi állatkertben. A kis emlős szinte minden idejét anyja hátán, annak szőrébe csimpaszkodva tölti – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert pénteken az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 07. 24. 17:14
Zürich, 2017. április 19. Egy mókusmajom (saimiri spp.) csimpaszkodik egy fa ágába a Zürichi Állatkertben 2017. április 19-én. (MTI/EPA/Thomas Delley) Fotó: THOMAS DELLEY
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétről hétre egyre újabb látnivalókkal gazdagodik a Fővárosi Állat- és Növénykert, ez többek között a mostanában világra jött sok kisállatnak, például a kis sörényes hangyásznak, a koronásdaru-fiókáknak és a prérikutyakölyköknek, a tapír kislánynak, az ázsiai vadkutyakölyköknek, a húsz flamingófiókának, valamint az elmúlt időszakban sokat nőtt feketehattyú- és tarvarjúfiókáknak köszönhető – olvasható a közleményben.

Mint írják, legutóbb a Dél-Amerikában őshonos mókusoknál született kölyök, amelynek a nemét egyelőre még nem tudni. Az állat július 8-án született, és most már elég jól lehet látni a Dél-Amerika ház kültéri nagyröpdéjében. Ezen a bemutatóhelyen a mókusmajmok több más újvilági állattal, köztük a termetes és színpompás arapapagájok több fajával, valamint a talajszinten lakó agutikkal élnek együtt.

A mókusmajom az Amazonas-medence erdőségeiben honos, viszonylag kistestű majomfaj, a nagy hímek is ritkán nyomnak többet egy kilogrammnál, a nőstények súlya általában 750 gramm körüli. Nevüket a mókuséhoz hasonló ügyességük és fürgeségük miatt kapták. Változatos, némiképpen madárcsicsergésre emlékeztető hangokkal kommunikálnak, kifejezetten társas, csapatban élő állatok.

Szaporodásukra jellemző, hogy a 165-173 napos vemhességi idő elteltével szinte mindig csak egy kölyök születik. A faj különlegessége, hogy az újszülöttek rendkívül nagyok, súlyuk általában az anyaállat egyötöde.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már több évtizede foglalkoznak mókusmajmokkal, a jelenleg 17 állatból álló csapatban további vemhes nőstények is vannak, így az elkövetkező hetekben újabb mókusmajomkölykök születése is várható – áll az összegzésben.

A vezetőkép illusztráció.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.