időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Afrika hadat üzent az orvvadászoknak

Forrás: beol.hu
2020.08.26. 10:16
Afrika hadat üzent az orvvadászoknak

Súlyos büntetést kapott a Kongói Köztársaságban egy hírhedt orvvadász illegális elefántcsont-kereskedelem és parkőrök elleni gyilkossági kísérlet vádjával, harminc év börtönre ítélték – közölte kedden a Wildlife Conservation Society (WCS) nevű természetvédő csoport.

A WCS mérföldkőnek nevezte a bűnügyet az orvvadászok felelősségre vonásában. Ez volt ugyanis az első eset, hogy valakit a Kongói Köztársaságban büntetőjogi felelősségre vontak ilyen cselekményekért.

A természetvédők szerint a Guyvanho néven is ismert Mobanza Mobembo Gerard 2008 óta vezetett orvvadász-expedíciókat a közép-afrikai országban, melyek során több mint ötszáz elefántot öltek meg.

„Az ítélet nagyon erős üzenet, hogy a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűncselekményeket nem tűrik el többé, és a legmagasabb szinten fogják üldözni” – közölte Emma Stokes, a WCS regionális igazgatója állásfoglalásában. A kongói hatóságok egyelőre nem reagáltak a megkeresésekre.

A Guyvanho elleni vádak egy 2019-es incidenssel kapcsolatosak. Orvvadász csoportja állítólag tüzet nyitott parkőrökre és többeket megsebesítettek közülük a Kongói Köztársaság északi részén található négyezer négyzetkilométer területű Nouabale-Ndoki természetvédelmi parkban. A sűrű aljnövényzettel rendelkező őserdei terület ideális életteret biztosít a ritka erdei elefántoknak. 2010 óta az erdei elefántokat az afrikai elefántoktól különböző fajként sorolják be – írja a beol.hu.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.