Elérte Afrika keleti partját az Eloise ciklon

Az ötfokozatú hurrikánskálán 2-es fokozatú Eloise 160 kilométer/órás széllökésekkel és heves viharokkal érkezett meg Mozambikba.

Forrás: MTI2021. 01. 23. 21:14
null
Mozambik, 2019. április 26. A NASA Terra/MODIS mûholdjának felvételén a Kenneth elnevezésû ciklon vonul a Comore-szigetektõl Mozambik felé 2019. április 25-én. A trópusi vihar a következõ napon elérte Afrika keleti partját, és súlyos károkat okozott Mozambikban. MTI/EPA/NASA Worldview Fotó: - Forrás: MTI/EPA/NASA WORLDVIEW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte Afrika keleti partjait az Eloise névre keresztelt ciklon szombaton. Az ötfokozatú hurrikánskálán ekkor még kettes fokozatú Eloise óránként 160 kilométeres széllökésekkel és heves zivatarokkal érkezett meg Mozambikba, majd végigsöpört Beira és Quelimane kikötővárosokon és Manica tartományon.

Elérte Afrika keleti partjait az Eloise névre keresztelt ciklon szombaton.
Fotó: MTI/EPA/NASA WORLDVIEW

Időközben erejéből fokozatosan veszítve trópusi viharrá szelídült.

Beira kikötővárosában legalább kilencen vesztették életüket a hatóságok adatai szerint. Több körzetben komoly áradások vannak. Az ítéletidő fennakadásokat okozott a közlekedésben és a telekommunikációs szolgáltatásokban, és áramkimaradáshoz vezetett. A szél fákat, villanyoszlopokat csavart ki a földből, és több ház tetejét leszakította.

Beirában 2019-ben az Idai ciklon okozott hatalmas pusztítást, amely a térségbeli országokon végigsöpörve legalább ezer ember életét követelte.

A mozambiki meteorológiai szolgálat közleményében azt írta, hogy Sofala tartományban több mint 200 milliméter csapadék hullott 24 óra leforgása alatt. Egy helyi tévécsatorna szerint további 100 milliméterre lehet számítani a következő napban.

Az Eloise útjában álló tartományokban elővigyázatosságból törölték a repülőjáratokat.

A trópusi vihar a következő napokban továbbvonul a Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Zimbabwe és Botswana felé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.