időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Nem is sejtettük milyen ravasz állat a temetőbogár

Forrás: origo.hu
2021.01.23. 14:21
Nem is sejtettük milyen ravasz állat a temetőbogár

Speciális váladékával rejti el a többi dögevő elől a rothadó hús szagát és fokozza egy másik, a vetélytársakat elrettentő bűz erősségét a temetőbogár – állapították meg amerikai kutatók az Origó cikke szerint.

A temetőbogár és az egyéb dögevő állatok, például a keselyűk, az oposszumok és a kukacok, egymással versengve kutatnak az elhullott állatok után. A temetőbogarak, amelyek egymással is rivalizálnak, speciális tapogatóik révén már messziről megérzik a tetemek szagát, és ha a dög még friss, akkor megpróbálják elásni az utódaik számára a föld alá.

A gyomorváladék, amellyel a tetemeket befedik, antibakteriális hatású és lassítja a lebomlást.

A Connecticuti Egyetemen dolgozó Stephen Trumbo és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy ez a váladék vajon megakadályozza-e, hogy más állatok is megérezzék a rothadó hús szagát.

Temetőbogár pihen egy férfi ujján
Fotó: YouTube

Ennek kiderítése érdekében a kutatók mintát vettek egy olyan egértetemet belengő gázokból, amelyet a temetőbogarak észak-amerikai erdőkben honos fajának képviselői vontak be váladékkal. A szakemberek összevetették a bogarak által kezelt tetemből felszabaduló gázokat a más, érintetlen tetemekből származókkal.

A The American Naturalist című folyóiratban publikált tanulmány szerint a temetőbogarak által már előkészített tetemeket kevésbé lengte be az a hagymaszagú vegyület, amely általában a friss maradványokhoz vonzza ezeket az apró dögevőket.

A kutatók továbbá egy olyan, a bomláskor képződő másik gáz felerősödését is észlelték, amely elriasztja az elhullott állatokkal táplálkozó többi rovart.

A szakemberek később egy connecticuti erdőben helyezték ki az egértetemeket és azt figyelték meg, hogy a temetőbogarak vetélytársai kisebb valószínűséggel fedezték fel a már kezelt maradványokat.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Egyelőre még nem készülhet élelmiszer a lisztbogár lárvájából

Emberi fogyasztásra alkalmas a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszer az Európai Unió szerve, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye szerint – olvasható a hatóság közleményében. Az uniós ügynökség a közösségi engedélyezésére benyújtott kérelem miatt készítette első vizsgálati jelentését.

Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A lisztbogár lárvája egészben vagy por formájában is alkalmas az emberi fogyasztásra.

Tovább

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.