Ez történik, amikor valaki puszta kézzel nyúl az olvadt fémbe

Hihetetlennek tűnő videó kering a neten: egy férfi mindenféle védőfelszerelés nélkül belecsap a tűzforró, olvadt fémbe, mégsem sérül meg. Hogyan csinálta? – teszi fel a kérdést az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 15. 17:24
olvadt
Részlet az eredeti videóból Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvételen szereplő férfi nem rendelkezik semmilyen különleges képességgel, csupán a Leidenfrost-jelenséget használja ki - olvasható az IFL Science tudományos portál cikkében.

 

A Leidenfrost-hatás egy olyan jelenség, amelyben egy folyadék egy, a folyadék forráspontjánál jóval forróbb anyaggal kerül kölcsönhatásba, akkor a folyadék körül szigetelő gőzréteg alakul ki, amely meggátolja a folyadék gyors felforrását. Például egy forró fémlapra cseppentett vízcsepp hosszú ideig mozog, „táncol" a fémlap felszínén, mielőtt teljesen elpárolog.

A férfi esetében a bőrön lévő nedvesség képzett gőzréteget, megóvva kezét a súlyos égési sérüléstől. Ez a mutatvány azonban csak akkor működik, ha nagyon rövid idő alatt csinálják meg. Amennyiben a munkás egy másodperccel tovább tartotta volna kezét a forró, olvadt fémben, minden bizonnyal megsebesül. Bár tagadhatatlanul látványos, a kísérletet nem érdemes otthon reprodukálni.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Gyorsan ráakadtak az internet nyomozói a monolit fémtömbre

Mindössze 48 óra kellett az internet leggyorsabb nyomozóinak, hogy megtalálják a utah-i sivatag vörös kövei között álló, rejtélyes monolit fémoszlopot.

Amikor a utah-i hatóságok hétfőn bejelentették, hogy egy csillogó fémépítményre bukkantak a Red Rock sivatag mélyén, határozottan visszautasították, hogy felfedjék a pontos helyét – idézte fel a BBC hírportálja.

Remélték, ezzel elriasztják az amatőr felfedezőket, hogy nekivágjanak a veszélyes kalandnak, esetleg eltévedjenek és ottragadjanak a pusztaságban.

Nem volt sok esélye, hogy az emberek megfogadják a tanácsot.

Szerdán megjelentek az első fotók az Instagram közösségi képmegosztón, ahol páran diadalmasan pózolnak a titokzatos eredetű oszloppal, hogy megmutassák, ők értek oda elsőnek.

Azok a netes nyomozók segítettek nekik, akik a Google Earth-ön gyorsan lokalizálták a pontot és kiposztolák a koordinátáit.

A utah-i vadőrök november 18-án vették észre az objektumot, amikor helikopterről vadjuhokat számláltak a településektől tavol eső, marsbélinek tűnő tájon.

Tim Slane Reddit-felhasználó, aki a koordinátákat közzétette, elmondta, hogy a helikopter repülési útvonalát követte, amíg el nem tűnt a radarról. Ezt úgy értelmezte, hogy itt szállhatott le.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.