időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Dalkorrepetálás is segít a veszélyeztetett madárfajon

Forrás: MTI
2021.06.20. 15:30
Dalkorrepetálás is segít a veszélyeztetett madárfajon

Dalkorrepetálás is segíthet megmenteni a súlyosan veszélyeztetett kockás mézevőt egy pénteken megjelent ausztrál tanulmány szerint.

Ha a fiatal kockás mézevőknek dalkorrepetálás jelleggel a fajra jellemző dalok felvételeit játsszák le, mielőtt szárnyra bocsátanák őket, azzal jelentősen megnőnek az életben maradási esélyeik a vadonban – írták ausztrál biológusok – írja az MTI.

A ragadozók és az élőhely zsugorodása miatt a faj a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik. Az elmúlt években vadon élő populációja annyira lecsökkent, hogy a becslések alapján kevesebb mint 400-an maradtak.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

A kutatás, melyet a Taronga Vadvédelmi Társaság vezetett, a Taronga Állatkert kockás mézevőket tenyésztő programjának egy évtizedes adatain alapult. Azt keresték, mi a legjobb módszer, amivel biztosítható a faj fennmaradása a vadonban. 2008 óta állatkertekben – többségében Sydneyben – és vadasparkokban csaknem 300 madár született, amelyeket visszaengedtek a vadonba. A kutatók elemezték többek között a korukat, súlyukat és életkörülményeiket az állatkertekben.

A dalkorrepetálás mellett megállapították azt is, hogy segíti a hosszú távú túlélésüket, ha madárházakban, más fajokkal együtt nevelődnek, mert a többi fajjal való interakciók ott olyanok, mint a szabadban.

Az is kiderült, hogy nőnek a madarak túlélési esélyei, ha szüleik egy évben csak egy fészekaljat hoznak világra.

Az ausztrál és brit szakemberek kutatásának eredményei, amelyek a Frontiers in Conservation Science tudományos lap friss számában jelentek meg, más fajok fennmaradása szempontjából is fontosak lehetnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.