Nyolcvanöt éves hőmérsékleti rekord dőlt meg Kanadában

Több mint 46 Celsius-fokkal megdőlt a hőmérsékleti rekord Kanadában, amelynek nyugati részén melegebb van ezekben a napokban, mint Dubajban.

Forrás: MTI2021. 06. 28. 14:41
Több mint 46 Celsius-fokkal megdőlt a hőmérsékleti rekord Kanadában Fotó: Kelly Barnes Forrás: MTI/EPA/AAP/Kelly Barnes
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feljegyzések kezdete óta tapasztalt legnagyobb, 46,1 fokos forróságot egy Lytton nevű faluban mérték vasárnap délután Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában, ahol összesen több mint negyven hőmérsékleti rekord dőlt meg a hétvégén.

A korábbi rekordot a szárazföld belsejében fekvő Saskatchewan tartomány két városa tartotta az 1937. július 5-én mért 45 Celsius-fokkal.

A meteorológiai szolgálat nem tartja kizártnak, hogy az elkövetkező napokban tovább rekordok dőlnek meg a Kanada nyugati részén kialakult „hőburok” miatt. A hőhullám miatt figyelmeztetést adtak ki három tartományra és két sarkvidéki régióra.

Több mint 46 Celsius-fokkal megdőlt a hőmérsékleti rekord Kanadában
Fotó: MTI/EPA/AAP/Kelly Barnes

Történelmi hőhullám sújtja az Egyesült Államok északnyugati részét is. Az Oregon államban fekvő Portlandben minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték vasárnap 44,4 Celsius-fokkal és ezzel megdőlt a korábbi – előző nap 42,2 fokkal felállított – hőmérsékleti rekord.

Történetének legforróbb napját mértékben Oregon fővárosában, Salemben is, ahol a 44,4 Celsius-fokos hőség kereken négy fokkal haladta meg a korábbi rekordot. Minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték 40 Celsius-fokkal Seattle-ben is, amely inkább ismert az esős, mint a forró napokról.

Másutt is megdőltek a térségben a hőmérsékleti rekordok a hétvégén, sőt hétfőre még nagyobb forróságot jósolnak a meteorológusok.

Az országos és a budapesti melegrekord is megdőlt

Az országos és a budapesti napi melegrekord is megdőlt szerda délután. Az új országos rekord 37,8 Celsius-fok – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t.

Mostanáig a június 23-i budapesti melegrekord 36,1 fok volt, amelyet 2002-ben mértek. Ennél fél fokkal melegebb volt szerdán Újpesten, ahol 36,6 fokot regisztráltak.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.