időjárás -3°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Korábban nem látott hőségrekordok születhetnek a jövőben

Forrás: origo.hu
2021.06.19. 22:10
Korábban nem látott hőségrekordok születhetnek a jövőben

Az Egyesült Államok több nyugati államában is hőmérsékleti rekordok dőlnek meg a perzselő hőhullám következtében, amely fokozza a bozót- és erdőtüzek veszélyét és súlyosbítja az életveszélyes aszályhelyzetet – számolt be az amerikai sajtó alapján az Origó.

Halálos hőség a Halál-völgyben

Újabb csúcsok dőltek meg Arizona, Utah, Colorado, Nevada, valamint Kalifornia államban, ahol Gavin Newsom demokrata kormányzó veszélyhelyzeti nyilatkozatot adott ki az energiahálózat kapacitásával kapcsolatos aggályok miatt. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) időjárás-előrejelzési központja bejelentette,

hogy a kaliforniai Halál-völgyben (Death valley) 53,3 Celsius-fokot mértek.

A sivatagos völgy tartja a valaha a Földön regisztrált legmagasabb hőmérséklet rekordját 56,7 Celsius-fokkal, amelyet 1913-ban mértek.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Ezt az adatot sokan vitatják, de az NWS tavaly egy 54,4 Celsius-fokos csúcsot is mért a Halál-völgyben, amelyet a Meteorológiai Világszervezet (WMO) minden idők harmadik legmelegebb hőmérsékleteként könyvelt el. A szakemberek előrejelzése szerint pénteken Nevada államban, Las Vegasban szintén rekordot dönthet a hőség. Az NWS szerint a hőmérséklet akár a 45,6 Celsius-fokot is meghaladhatja, amellyel egy 1940-es rekordot döntenének meg.

Ha nedves a talaj, nem annyira veszélyes a hőhullám

A WMO a közleményében megjegyezte, hogy „a szélsőséges hőmérsékleti adatok az egyre gyakoribb és egyre intenzívebb hőhullámokkal egyetemben az éghajlatváltozás okozta trend részei”. A klímakutatók továbbra is arra figyelmeztetnek,

hogy a hosszabb időtartamú és a súlyosabb hőhullámok természetes részét fogják képezni az időjárásnak.

„Ha nedves a talaj, a hőhullámok nem annyira veszélyesek” – mondta pénteken az amerikai AP hírügynökségnek Park Williams, a Kaliforniai Egyetem éghajlattal és tűzesetekkel foglalkozó tudósa.

Ha viszont száraz a föld, akkor rendkívüli kockázatnak vagyunk kitéve

– tette hozzá. A kaliforniai tűzoltóság arra figyelmeztetett, hogy a nyugati államban 2021-ben „a tavalyi évhez képest tovább nőtt a tűzesetek és a leégett hektárok száma”. Csak Kalifornia államban 2020-ban 4,2 millió hektáron pusztított bozót- vagy erdőtűz.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Több száz sziklasírt találtak az egyiptomi keleti sivatagban

Több száz sziklába vájt sírt találtak régészek Kairótól 400 kilométerre délkeletre, az egyiptomi keleti sivatagban. Az óriási temető sírjai a tudósok szerint 4200–2100 évvel ezelőttről származhatnak.

A sírokat egy hegyoldalba vágták a Sohagtól keletre fekvő Al-Hamidiyah temetőben. Az egyiptomi régészeti minisztérium közleménye szerint a sírok Egyiptom történetének különböző korszakaiból származnak. Némelyik sír gazdagon dekorált, hieroglifák is felismerhetők rajtuk – írta a Livescience.com tudományos ismeretterjesztő portál.

A legkorábban készültek mintegy 4200 évesek lehetnek, az Óbirodalom összeomlásának időszakában vájták őket. Ebben a korszakban a fáraók kezéből kicsúszott a hatalom, amelyet helyi kormányzók ragadtak magukhoz.

A régészek nem találtak még magyarázatot arra, hogy miért készültek a sziklasírok, de ez a temetkezés nem volt szokatlan az ókori Egyiptomban.

Tovább

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.