Eddig nem látott, félelmetes gyilkost találhattak az óceánban

Kanadai kutatók a kardszárnyú delfinek eddig ismeretlen csoportját azonosíthatták a Csendes-óceánban. Több tulajdonságuk is eltér a jól ismert gyilkos bálnákétól: nem a partvidéken, hanem a mélytengeri kanyon környékén vadásznak, és hívóhangjuk is egészen egyedi – írja az ORIGO.

2021. 10. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentésben a tudósok összesen 100 000 fényképet elemeztek, az eredmények alapján pedig 150 tagját azonosították az újonnan felfedezett orkacsoportnak. Az is kiderült, hogy képesek igen nagy testű emlősöket elejteni: játszi könnyedséggel levadásszák például a szürke bálnák borjait.

A Brit-Kolumbiai Egyetem szakértője, Josh McInnes szerint az újonnan megfigyelt kardszárnyú delfinek a vándorló, kevésbé szervezett csoportokban vadászó, úgynevezett tranziens orkákból válhattak ki.

Rokonaikkal ellentétben nem a part menti vizekben vadásznak, inkább a mélyebb tartományokat preferálják, és a hívóhangjuk is jóval magasabb.

A kardszárnyú delfinek (Orcinus) nemének csupán egyetlen ma élő faja (Orcinus orca) ismert. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.