Lángokban állt az Antarktisz 75 millió évvel ezelőtt

Egy új tanulmány szerint 75 millió évvel ezelőtt, amikor még a dinoszauruszok jártak a Földön, erdőtüzek tomboltak az Antarktiszon — olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 28. 12:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Föld egyik legmelegebb időszakának számító kréta korban az antarktiszi James Ross-szigeten a mérsékelt égövi tűlevelűek, páfrányok és a zárvatermő növények virágzó erdeje pompázott, ám nem lehetett teljes ez a paradicsom. Tüzek pusztították el az erdők egyes részeit, amelyek azonban szénmaradványokat hagytak maguk után. A tudósok most ezeket tárták fel és tanulmányozták.

A most feltárt lelet az első bizonyíték a korabeli tűzre a James Ross-szigeten. A felfedezés bizonyítékot jelenthet arra vonatkozóan, hogy a spontán tüzek gyakoriak voltak az Antarktiszon mintegy 84-72 millió évvel ezelőtt — írja az Origo.

A kutatók még 2015-ben, a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology tudományos szaklapban publikált tanulmányukban már dokumentálták a dinoszauruszkori erdőtüzek első ismert bizonyítékát az Antarktisz nyugati részén.

Ez a felfedezés bővíti a kréta korszakban előforduló erdőtüzekkel kapcsolatos ismereteinket, de megmutatja azt is, hogy az ilyen események gyakrabban fordulhattak elő, mint azt korábban véltük

— mondta Flaviana Jorge de Lima, a tanulmány vezető kutatója, a Pernambuco Szövetségi Egyetem paleobiológusa a LiveScience online tudományos portálnak.

Polar Research tudományos szaklapban közzétett, új tanulmányban egy nemzetközi tudóscsoport a 2015-2016-os James Ross-sziget északkeleti részén végzett expedíció során gyűjtött kövületeket elemezte, amelyek szénmaradványnak látszó növénytöredékeket tartalmaztak.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció, Flickr

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.