időjárás 1°C Miklós 2021. December 6.
logo

Lángokban állt az Antarktisz 75 millió évvel ezelőtt

Forrás: ORIGO
2021.10.28. 12:38 2021.10.28. 12:41
Lángokban állt az Antarktisz 75 millió évvel ezelőtt

Egy új tanulmány szerint 75 millió évvel ezelőtt, amikor még a dinoszauruszok jártak a Földön, erdőtüzek tomboltak az Antarktiszon — olvasható az Origo cikkében.

 Föld egyik legmelegebb időszakának számító kréta korban az antarktiszi James Ross-szigeten a mérsékelt égövi tűlevelűek, páfrányok és a zárvatermő növények virágzó erdeje pompázott, ám nem lehetett teljes ez a paradicsom. Tüzek pusztították el az erdők egyes részeit, amelyek azonban szénmaradványokat hagytak maguk után. A tudósok most ezeket tárták fel és tanulmányozták.

A most feltárt lelet az első bizonyíték a korabeli tűzre a James Ross-szigeten. A felfedezés bizonyítékot jelenthet arra vonatkozóan, hogy a spontán tüzek gyakoriak voltak az Antarktiszon mintegy 84-72 millió évvel ezelőtt — írja az Origo.

A kutatók még 2015-ben, a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology tudományos szaklapban publikált tanulmányukban már dokumentálták a dinoszauruszkori erdőtüzek első ismert bizonyítékát az Antarktisz nyugati részén.

Ez a felfedezés bővíti a kréta korszakban előforduló erdőtüzekkel kapcsolatos ismereteinket, de megmutatja azt is, hogy az ilyen események gyakrabban fordulhattak elő, mint azt korábban véltük

— mondta Flaviana Jorge de Lima, a tanulmány vezető kutatója, a Pernambuco Szövetségi Egyetem paleobiológusa a LiveScience online tudományos portálnak.

Polar Research tudományos szaklapban közzétett, új tanulmányban egy nemzetközi tudóscsoport a 2015-2016-os James Ross-sziget északkeleti részén végzett expedíció során gyűjtött kövületeket elemezte, amelyek szénmaradványnak látszó növénytöredékeket tartalmaztak.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció, Flickr