Megtaláltak egy Homérosz említette ókori várost

Görög régészek úgy vélik, megtalálták Meliboea ókori várost – közölte pénteken a görög kulturális minisztérium.

Forrás: MTI2021. 11. 27. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városról Homérosz tesz említést az Iliászban, Meliboea lakosai az eposz szerint részt vettek a trójai háborúban. Eddig senki sem tudta, hol lehetett ez a hely pontosan. Számos sikertelennek bizonyult ásatás során próbálták az elmúlt években megtalálni ezt az ókori görög várost.

A régészek az elmúlt hónapokban a Görögország középső részén lévő, turisták által kedvelt kikötőváros, Agiokampos közelében végeztek ásatásokat

és feltárták egy akropolisz, vagyis ókori görög fellegvár alapjait.

A munkálatok során szobrok és kerámiatárgyak töredékeire bukkantak. Az egyik kerámiára a Meliboea szót vésték – közölte a minisztérium. A feltárást 2022 tavaszán folytatják, jelenleg a kedvezőtlen időjárás miatt meg kellett szakítani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.