időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

Rátaláltak egy ritka, Homérosz Iliászát ábrázoló mozaikra + videó

Forrás: ORIGO.HU
2021.11.25. 12:36 2021.11.25. 15:12
Rátaláltak egy ritka, Homérosz Iliászát ábrázoló mozaikra + videó

Ez az elmúlt évszázad legizgalmasabb római mozaikfelfedezése az Egyesült Királyságban – olvasható az Origó cikkében.

A római villakomplexumot feltáró régészek egy igen ritka mozaikra bukkantak, amely Homérosz Iliászának jeleneteit ábrázolja. Az ásatásokat a Leicesteri Egyetem végezte a Historic England szervezettel együttműködve. A lelőhelyet a föld jelenlegi tulajdonosának a fia fedezte fel 2020-ban.

A gazda ezután felvette a kapcsolatot a Leicestershire Megyei Tanács örökségvédelmi tanácsadóival, majd a Leicesteri Egyetem Régészeti Szolgálata (ULAS) biztosította a finanszírozást a helyszín feltérképezéséhez.

A Leicesteri Egyetem Régészeti és Ókori Történeti Iskolája 2021 szeptemberében vizsgálta meg a helyszínt, ahol felfedte egy tizenegyszer majdnem hétméteres mozaik maradványait, amely

az Iliász legendás hősének, Akhilleusznak a trójai Hektor herceggel vívott harcának történetét ábrázolja.

Az Iliászt gyakran az Ilion énekeként is emlegetik, amely egy ókori görög költemény úgynevezett daktilus hexameterben, és amelyet hagyományosan Homérosznak tulajdonítanak. Az Iliász története a trójai háború idején játszódik, de nem a háború egészét, hanem annak csupán egyetlen epizódját beszéli el: Akhilleusz haragját és ennek pusztító következményeit – írja az Origó.

Az Iliász a nyugati irodalom legrégebbi fennmaradt alkotásai közé tartozik.

A ritka mozaikra a szakemberek egy étkező padlóján bukkantak, amelynek kora a késő római korra tehető. A geofizikai felmérések és régészeti értékelések számos épületet azonosítottak a területen, köztük egy fürdőházat, kör alakú építményeket és egy sor határárkot.

A tűzkárok jelei és a mozaiktörések a tudósok szerint arra utalnak, hogy a helyszínt később a nagyon késő római vagy a kora középkorban újjáépíthették.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Homérosz Iliászát ábrázoló mozaik (Fotó: YouTube.com/University of Leicester)