A fiatal magyar tudóst talán a családi háttere is eleve erre a nem mindennapi feladatra teremtette. Nagyapja, Detre László akadémikus, aki a berlini Frigyes Vilmos Egyetemen többek között Albert Einsteintől és Max Plancktól tanulta az elméleti fizikát, a változócsillagok kutatásának nemzetközi hírű szaktekintélye, nagyanyja, Balázs Júlia pedig az első magyar női kutatócsillagász volt. Az elektromérnökként kezdett, majd fizikusként, illetve csillagászként végzett Detre Örs, a James Webb-űrteleszkóp egyik fejlesztője, a Max Planck Intézet, az Európai Űrügynökség és a NASA által egyaránt elismert magyar szakember exkluzívan nyilatkozott az Origónak nem mindennapi pályafutásáról, és a JWST-projekt kulisszatitkairól.
Egy fiatal magyar fizikus és csillagász, aki kutatótársaival együtt történelmet ír
Detre Örs Hunor még frissdiplomásként, 2008-ban került a világhírű heidelbergi Max Planck Intézetbe, ahol rövid időn belül ő lett a James Webb-űrtávcsövet (JWST) fejlesztő csapat, napjaink legnagyobb űrkutatási vállalkozásának az egyik vezető fejlesztője – olvasható az Origó cikkében.

„– Milyen előzmények után került a világ egyik legjelentősebb tudományos műhelyébe, a heidelbergi Max Planck Intézetbe, illetve hogyan befolyásolta a szakmai karrierjét a családi háttér?
– Természetesen mind a gyermekkoromra, mind pedig a későbbi életutamra komoly hatást gyakorolt az a körülmény, hogy – ha lehet így mondani –, tudóscsaládból származom. Nagyapám, Detre László, aki 1943-tól egészen az 1974-ben bekövetkezett halálig a Magyar Tudományos Akadémia Svábhegyi Csillagvizsgáló Intézetének (szakmabelieknek csak Csillagda) volt az igazgatója, a csillagok térbeli eloszlását, illetve egy különleges változócsillag-csoportot, az úgynevezett RR-Lyrae változókat kutatta, amiben maradandó érdemeket szerzett”
– fogalmazott a csillagász.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Detre Örs elektromérnökként kezdte, majd fizikusi és csillagászdiplomát szerzett. A nemzetközi hírnevet szerzett magyar kutató a Svábhegyi Csillagvizsgáló főműszere előtt (Fotó: Origo/Polyák Attila)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Vitray Tamás találkozott a Magyarországon kószáló medvével

Döbbenetes felfedezés: létezhet egy ötödik erő is az univerzumban

Kitálalt társa a Házasság első látásra Maricájáról, ezért tűnt el a reality sztárja?

Ausztria pénzügyminisztere bejelentette a súlyos megszorításokat, ez nagyon fog fájni: leáll a vasútfejlesztés, lemondtak a környezetvédelemről, befagyasztják a családi pótlékot

Diéta koplalás nélkül: így fogyj le a 30-30-30-as módszerrel

Rohamtempóban takarítják el Gyurcsány minden nyomát

Mindent bevet a DVSC: Dzsudzsáknak két helyen kell egyszerre lennie

Ez az omlós linzer karika gyors és finom receptje, neked is ismerned kell a trükköt

Lendvai Ildikó mindent bevallott, ebbe még Magyar Péter is belepirult

Szoboszlai Dominikék a világ kilencedik legjobb szállodájába költöztek be + videó

Zarándok Péter története

Megvan Gyurcsány Ferenc utódja
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.