Húsz év után először láttak újra „varázsnyulat”

Először 1983-ban fedezték fel ezt a rendkívül furcsa, hegyekben élő lényt, amely a Föld egyik legveszélyeztetettebb állata. A tudósok egymás között csak „varázsnyúlnak" hívják Ili Pikát vagy tudományos nevén az Ochotona iliensist, amely talán a bolygó legaranyosabb emlőse. A pocoknyulak családjába tartozó állatot most húsz év után látták újra a kínai Tien-san-hegységben – olvasható az Origó.hu cikkében.

Forrás: Origó.hu2022. 01. 26. 12:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kína északnyugati területének néhány nagyon távoli régiójában őshonos „varázsnyulat" Li Weidong természetvédő fedezte fel még 1983-ban. Neki sikerült képen is megörökítenie a megfoghatatlan és különös lényt. A faj az Ochotona iliensis tudományos nevet kapta, ám egyedszáma azóta majdnem hetven százalékkal csökkent, és kevesebb mint ezer egyed maradt a vadonban.

Felfedeztem egy új fajt, aztán figyeltem, ahogyan veszélybe kerül – mondta Li a Majesticanimal online portálnak. – Ha ez az állat kihal még az én életemben, akkor óriási bűntudatot fogok érezni.

Li látta, hogy ezekre a ritka pocoknyúlfélékre viszonylag kevés figyelem irányul, ezért úgy döntött, hogy a kezébe veszi az irányítást. Egy húszfős, önkéntesekből álló csapatot szervezett, hogy felkutassák az aranyos kis állatot, és hogy

megállapítsák a populációjának egyedszámát, ezzel is segítve a faj megőrzését.

Li megtakarításainak nagy részét a kutatás finanszírozására költötte, miközben a hatóságok érdeklődésének teljes hiányát tapasztalta.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Veszélybe került ez a nagyon ritka pocoknyúlféle (Fotó: Pinterest)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.