Megnyílt a Sydney-i Operaház frissen felújított híres koncertterme

Két és fél évi felújítás után ismét megnyílt a Sydney-i Operaház koncertterme.

Forrás: MTI2022. 07. 21. 10:53
null
Sydney, 2022. július 14. A Sydney-i Operaház felújított hangversenyterme a sajtóbejáráson 2022. július 14-én. Az építészeti, gépészeti és hangtechnikai korszerûsítés során javították az elõadóterem akusztikáját, felújították a színpadot és a kulisszák mögötti teret, és további átalakításokat végeztek, hogy a koncertterem megfeleljen a helyi akadálymentesítési jogszabályoknak és egyéb építészeti elõírásoknak. MTI/EPA/AAP/Bianca De Marchi Fotó: Bianca De Marchi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A operaház felújítása éppen időben készült el, mivel az intézmény, amely felkerült az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára is, most ünnepli 50. születésnapját.

A szerdai ünnepélyes megnyitón a Sydney-i Szimfonikus Zenekar Simone Young vezényletével mások mellett Gustav Mahler II. szimfóniáját adta elő.

A koncertteremben a fejlesztésekkel egyebek mellett világszínvonalú akusztikai rendszert alakítottak ki. A munkálatok, amelyeken 2500-an dolgoztak, a pandémia miatt húzódtak el a tervezettnél jobban. Az átalakítás 150 millió ausztrál dollárba (40,5 milliárd forintba) került.

Az építészeti, gépészeti és hangtechnikai korszerűsítés során javították az előadóterem akusztikáját, felújították a színpadot és a kulisszák mögötti teret, és további átalakításokat végeztek, hogy a koncertterem megfeleljen a helyi akadálymentesítési jogszabályoknak és egyéb építészeti előírásoknak.

Nehéz leírni, milyen izgalmas pillanat ez számunkra

– mondta Louise Herron, az ikonikus operaház vezetője a szerdai eseményen.

Az 1973-ban megnyitott operaházat Jorn Utzon dán építész tervezte, vitorla alakú tetővel.

Borítókép: A Sydney-i Operaház felújított hangversenyterme a sajtóbejáráson 2022. július 14-én. (Fotó: MTI/EPA/AAP/Bianca De Marchi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.