időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Megnyílt a Sydney-i Operaház frissen felújított híres koncertterme

Forrás: MTI
2022.07.21. 10:53
Megnyílt a Sydney-i Operaház frissen felújított híres koncertterme

Két és fél évi felújítás után ismét megnyílt a Sydney-i Operaház koncertterme.

A operaház felújítása éppen időben készült el, mivel az intézmény, amely felkerült az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára is, most ünnepli 50. születésnapját.

A szerdai ünnepélyes megnyitón a Sydney-i Szimfonikus Zenekar Simone Young vezényletével mások mellett Gustav Mahler II. szimfóniáját adta elő.

A koncertteremben a fejlesztésekkel egyebek mellett világszínvonalú akusztikai rendszert alakítottak ki. A munkálatok, amelyeken 2500-an dolgoztak, a pandémia miatt húzódtak el a tervezettnél jobban. Az átalakítás 150 millió ausztrál dollárba (40,5 milliárd forintba) került.

Az építészeti, gépészeti és hangtechnikai korszerűsítés során javították az előadóterem akusztikáját, felújították a színpadot és a kulisszák mögötti teret, és további átalakításokat végeztek, hogy a koncertterem megfeleljen a helyi akadálymentesítési jogszabályoknak és egyéb építészeti előírásoknak.

Nehéz leírni, milyen izgalmas pillanat ez számunkra

– mondta Louise Herron, az ikonikus operaház vezetője a szerdai eseményen.

Az 1973-ban megnyitott operaházat Jorn Utzon dán építész tervezte, vitorla alakú tetővel.

Borítókép: A Sydney-i Operaház felújított hangversenyterme a sajtóbejáráson 2022. július 14-én. (Fotó: MTI/EPA/AAP/Bianca De Marchi)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.