Íme Elon Musk csattanós válasza

Elon Musk amerikai nagyvállalkozó a mesterséges intelligenciának (MI) az emberiségre gyakorolt veszélyeire hívta fel a figyelmet, és bejelentette, hogy a szerinte baloldali-liberális irányban elfogult ChatGPT nevű online program alternatívájaként létrehozza saját MI-platformját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 18. 8:58
Forrás: Pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Twitter és a Tesla milliárdos tulajdonosa és vezetője Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetőjének hétfő esti műsorában kifejtette: a TruthGPT névre keresztelt alternatív mesterséges intelligencia minden eszközével az igazság megismerésére és a világegyetem természetének megértésére törekeszik majd.

Musk kiinduló gondolata szerint az emberiség megértésre törekvő MI kevésbé valószínű, hogy az emberek elpusztítására törekedne. A milliárdos hangsúlyozta, hogy aggódik amiatt, hogy a ChatGPT-t arra tanítják, hogy politikailag korrekt legyen.

Az interjúban Musk aláhúzta a mesterséges intelligencia szabályozásának fontosságát, hozzátéve, hogy nagy rajongója az MI-platformoknak, de szerinte veszélyesebbek, mint az autók vagy a rakéták, mert megvan bennük a képesség az emberiség elpusztítására.

Mindeközben egy nevadai cégbírósági bejegyzés szerint Musk X.AI néven új vállalatot alapított. Az illetékes nevadai hatóság hivatali honlapja szerint az X.AI-t március 9-én alapították, a vállalat igazgatói posztját Musk tölti be, a cég titkára pedig Jared Birchall, aki Musk egyik legközelebbi tanácsadója.

Elon Musk évek óta markáns véleményt fogalmaz meg a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatban, és véleménye szerint más technológiai nagyvállalatok vezetői, mint Mark Zuckerberg és Bill Gates csak korlátozott tudással rendelkeznek ezen a területen.

Musk már a megalapításakor befektetett a ChatGPT-t üzemeltető OpenAI nevű start-up vállalkozásba, és a nonprofit MI kutatólaboratórium 2015-ös megalapításakor a vállalat igazgatótanácsának társelnöke lett. Három év múlva, 2018 elején azonban lemondott a posztjáról.

Én találtam ki a nevet és a koncepciót – szögezte le Musk az interjúban, hozzátéve, hogy az OpenAI ma már a Microsofttal szoros együttműködésben végzi tevékenységét, de már nem nonprofit, hanem piaci alapon.

A milliárdos az interjúban röviden kitért az OpenAI cégtől történt 2019-es távozására is. Szerinte a Teslánál zajló mérnöki fejlesztési problémákra kellett összpontosítania, de elismerte, hogy a távozásában szerepe volt az OpenAI vezetői és a közte lévő véleménykülönbségeknek is.

A Tesla és az OpenAI részben ugyanazon embereket igyekezett felvenni. Én pedig nem értettem egyet néhány dologgal, amit az OpenAI vezetése akart

– írta Musk egy korábbi Twitter-üzenetében, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.