Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Ritka delfint mentettek, mert félő volt, hogy vízbe fullad

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin Kína partjainál sodródott partra.

Forrás: MTI2024. 05. 27. 12:43
Pilot whale (Globicephala macrorhynchus). Tenerife, Canary Islands.
Rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin. Fotó: Biosphoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első ízben sikerült megmenteni egy sérülten partra vetődött rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfint Kínában, a Hajtang névre keresztelt hím tengeri emlőst vasárnap engedték vissza természetes élőhelyére a dél-kínai Hajnan-sziget partjánál.

A 3,6 méteres cetet január 3-án találták a Hajtang-öböl partján, Szanja városnál, ahonnét a hajcsangi állatmentő központba szállították. 145 napon át tartó ápolás után engedték vissza a tengerbe megtalálásának helyén.

Hajtang az első partra sodródott rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin, amelynek életét sikerült megmenteni Kínában, megmentése pedig fontos ismeretekkel szolgálhat későbbi hasonló mentőakciókhoz – közölte a BlueRibbon Ocean Conservation Association (BROCA) nonprofit természetvédelmi szervezet. 

A BROCA vezetője elmondta, a sérülten szárazra került állat annyira legyengült, hogy félő volt, vízbe fullad a hajcsangi állatkórházban. 

Az egyesület 100 önkéntese a medencénél egymást váltva vigyázott rá a nap 24 órájában. Az állatvédőknek az sem szegte kedvét, hogy egy alkalommal a feszült lelkiállapotban lévő delfin rátámadt az egyik önkéntesre.

Szakértők május 7-én jutottak arra a következtetésre, hogy a gyógyult és feltáplált Hajtang alkalmas a vadonba való visszaengedésre. Többszöri kísérlet után végül vasárnap egy kutatóhajó fedélzetéről sikerült a „vízre bocsátás”, immár egy nyomkövetővel a hátán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.