Harci kutyák és úriemberek

Mogosoaiában, a „román Telkiben” tartotta a pénteki Románia–Magyarország vb-selejtezőt megelőző utolsó sajtótájékoztatóját Victor Piturca.

2013. 09. 05. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bukarest szomszédságában, a fővárostól északra fekvő Mogosoaiában felhúzott edzőközpont ugyanúgy részben a nemzetközi szövetségnél, a FIFA-nál pályázat útján elnyert pénzből épült, mint a telki létesítmény, de inkább a nyolcvanas évek, semmint a harmadik évezred igényességével. Ha Telki öt, akkor Mogosoaia legfeljebb három csillagot érdemel. Persze elsősorban nem a komfortfokozaton múlik a jó felkészülés, ami a legfontosabb: a két edzőpálya itt is kifogástalan állapotú.

Victor Piturca nem ápol különösebben jó kapcsolatot a román újságírókkal, a napokban egyenesen hazugnak nevezte őket. Ez így talán túlzás, de tény, a román (sport)sajtó még fogékonyabb a bulvárhírekre, mint a magyar. Ennek jeleként a helyi Horváth Éva is helyet foglalt a sajtótájékoztatón, bájait kivillantva, több kolleginájával egyetemben. Piturca sem tőlük, sem a kérdésektől nem vesztette el a fejét. Még akkor sem, amikor sokadszor szembesítették a részben Hajnal Tamásnak köszönhetően kiszivárgott információt, miszerint nem jó a kapcsolata a válogatott játékosokkal. (Hajnal az előző idényben Stuttgartban csapattársa volt az új román sztárnak, Maximnak, ő beszélt neki a feszült viszonyról.) „Az újságok azt írnak, amit akarnak, a legtöbbször csak azért, hogy eladják a lapokat” – jegyezte meg a román kapitány.

Jenei Imre volt román és magyar szövetségi kapitány kiegyensúlyozott mérkőzésre, parázs hangulatra és román győzelemre számít a román–magyar vb-selejtezőn.

 

Egy bukaresti döntetlen esetén bármiféle vb-re jutási esélyről beszélni ostobaság és káros. Összekapirgáltuk a tényeket a válogatott vezetése számára.

 

A háttérről itt olvashat bővebben.

Majd arról beszélt, hogy minden labdarúgója egészséges, nincs sérült a keretben. Marica ugyan a Szlovákia elleni augusztus 14-ei felkészülési meccsen az állkapcsát törte, de ő is játékra kész, Piturca szerint 60-70 percet biztosan tud játszani, de akár kilencvenet is. Igaz, tette hozzá, korántsem biztos, hogy bekerül a csapatba. Ennek az lehet az első számú oka, hogy amióta – részben Szalai Ádám érkezése miatt – eljött a Schalkétól, még nem talált magának csapatot. Az erdélyi kollégák szerint a pénzéhessége miatt, mert kijelentette, évi 2,5 millió euró alatt senkinek sem ír alá.

Szóba került az is, hogy a napokban cserélték ki a bukaresti Nemzeti Stadion gyepszőnyegét, s ez vajon kinek előny. A román kapitány kézenfekvő választ adott: „Mindkét csapatnak jó, a magyarok sem szeretnek rossz pályán játszani.”

„Bármi más eredmény, mint a győzelem, kudarc-e a román válogatottnak?” Erre a lényegre törő kérdésre is válaszolt Piturca: „A döntetlennel is megmarad az esély a továbbjutásra, igaz akkor mindenképpen nyerni kell a törökök ellen, de nem gondolunk más eredményre, mint a győzelem” – jelentette ki határozottan a szakvezető, majd azoknak is megfelelt, akik szerint kínosan kerüli a hangulatkeltést. „A játékosainknak egyszerre harci kutyák és úriemberek módjára kell futballozniuk. Harapni, küzdeni, de a szabályokat betartva, a fair play szellemében” – emelte ki.

A tizennégy évvel ezelőtti Európa-bajnoki selejtezőn is Victor Piturca volt a román kapitány. „Akkor sokkal feszültebb volt a hangulat, viszont az esélyesebb román csapat simán nyert. Ahhoz képest most mire számít?” – kérdeztem tőle. „A tizennégy évvel ezelőtti mérkőzés hangulatát az a körülmény emelte, hogy akkor győztük le először a magyarokat. Másfelől akkor a csoportban az első helyért küzdöttünk a portugálokkal, a magyaroknak legfeljebb a másodikra volt esélyük. Most mindkét csapatnak a második hely a célja” – felelte.

Zárásként Piturca arra kérte a román szurkolókat, bárhogy is alakuljon a találkozó, ne fütyüljék ki a román játékosokat, ahogy a közelmúltban például a steauás Tanaséval a dinamósok többször megtették. „Nem háborúra, futballmeccsre készülünk. Győzzön a jobb” – ismételte magát Piturca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.