Itt a matek: hiába az okoskodás, ha nem nyerünk Bukarestben

Egy bukaresti döntetlen esetén bármiféle vb-re jutási esélyről beszélni ostobaság és káros. Összekapirgáltuk a tényeket a válogatott vezetése számára.

2013. 09. 04. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még döntetlen esetén sem lenne negatív a mérlegünk a három csapat különversenyében. A kérdésben Románia és Törökország párharca lehet a kulcs. A románok már nyertek Isztambulban, szeptemberben pedig Bukarestben fogadják a törököket. Ha otthon győznek, begyűjtik a törökök elleni 6 pontot, szemben a mi négyünkkel, ami már valós előny. Ha viszont a törökök nyernek, ez a párharc kiegyenlítődik, így a román–magyar meccs bizonyulhat döntőnek. A magyar–román–török különtorna szeptember 10-én tehát lezárul. Utána a románok az észtekkel és Andorrával találkoznak, és 6 pontra számíthatnak. A törökök Észtországgal és Hollandiával találkoznak, várhatóan még 3 pontot szereznek. A magyar válogatott Hollandiába utazik, majd Andorrát fogadja, 3 pont a reális elvárás. A cél tehát az kell, hogy legyen, hogy az előttünk álló két játéknap után legalább 3 ponttal megelőzzük Romániát, ekkor marad reális esély a kijutásra. Ez csak úgy lehetséges, ha nem kapunk ki Bukarestben, és itthon megverjük az észteket, a románok pedig nem győzik le Törökországot.”

Ez hangzott el a köztévé sportszerkesztősége által összeállított múlt hét végi beharangozóban. Az elhangzottak bizony úgy is értelmezhetőek, hogy már „előre magyarázunk” egy esetleges döntetlent, sőt mi több, „kérdések maradnak nyitva” a továbbiakra. Az MNO olvasata azonban a 2014-es foci-vb selejtezősorozatának jelen állásáról a péntek este 8-kor kezdődő bukaresti román–magyar vb-selejtező előtt kissé más.

Noha Csábi József szövetségi edzőnek (ő Egervári Sándor jobbkeze) „nagyon tetszett az anyag” (ő fogalmazott így a tévé stúdiójában), a labdarúgó-válogatott edzői stábja tagjának figyelmébe kell most ajánlanunk egy fontos dolgot, amit aztán meg is magyarázunk: Magyarországnak Bukarestben győznie kell, különben minden további küzdelemnek vége. A miértek a következők.

Románia idegenben győzte le Törökországot: mivel nekünk jelenleg döntetlen a mérlegünk Romániával szemben, Isztambulban viszont csak ikszeltünk, a románokkal szembeni eme kétpontos hátrányunkat le kell dolgoznunk, erre viszont csak a bukaresti meccsen van lehetőségünk, döntetlen esetén azt a két pontot a törököknek kellene ledolgozniuk Bukarestben – erre márpedig ne számítsunk, Törökország eddig pótselejtezős vetélytársaitól (a románoktól és tőlünk) 3 meccsen 1 pontot szerzett, azt is a Magyarország elleni hazai találkozóján. Ismert továbbá: válságban vannak a törökök amúgy is, ciklus közben váltottak szövetségi kapitányt.

Románia már lejátszotta Hollandia elleni mindkét meccsét: tehát nullázással keleti szomszédunknak nem kell már számolnia a továbbiakban (sőt, ha ikszel ellenünk 8 pontja még simán lehet), míg a magyar válogatott nyugodtan beírhat egy krumplit az amszterdami jegyzőkönyvbe, legyünk reálisak. Ez pedig egész egyszerűen azt jelenti, hogy lesz egy olyan fordulója (mégpedig az utolsó előtti) a sorozatnak, amelyben Románia megelőz minket, ha egyszer sem kap ki. Azt pedig ne várjuk el Romániától, hogy hazánk és Törökország ellen is bukik otthon, igen irreális volna az idegenbeli 4 pont után (No és két hazai meccs jön nekik, idegenben pedig Andorrával játszanak.)

Budapesti döntetlen: igen, fájt. Zárt kapus, feszült, de mégis furcsa és hangulattalan mérkőzésen az utolsó utáni pillanatban egyenlített Románia nálunk. Ha hasonló eredmény születik Bukarestben, a románok dörzsölhetik a tenyerüket, hogy (mint arra fent utaltunk) már nem kell sem a csoportelső hollandokkal, de még a második magyarokkal sem játszaniuk többet, és jöhetnek a könnyebb feladatok, míg a magyarok mehetnek Amszterdamba (kikapni).

 

Szóval így állunk, kedves szövetségi edzői garnitúra. Ha döntetlen lesz Bukarestben, nem lesz több matekozás, hanem szépen le kell vonni a következtetést, ami pedig nem más, mint hogy két év leforgása alatt, illetve Egervári Sándor színre lépése óta nem történt látható előrelépés a magyar labdarúgó-válogatott életében. Figyelem: a 2012-es Eb-selejtező-sorozatban szerzett 19 pont is már csak akkor érhető el, ha Bukarestben nyerünk, döntetlen esetén amszterdami pontszerzés kellene... És már előre jelezzük a félreértések elkerülése végett, a kijutás nem a bukaresti, nem a budapesti magyar–román, de még csak nem is az isztambuli döntetlen török meccsen múlik. Hanem ezeken együttesen, nem is beszélve az otthoni fiaskóról Hollandia ellen, ami szintén nem volt úgymond „kötelező”. (Egyvalamire jó egyébként egy bukaresti döntetlen: Törökország papíron visszajön a küzdelembe, egy pontra felzárkózik Románia mögé Andorra esetleges legyőzésével a bukaresti mérkőzés előtt, de ez megint csak a felesleges okoskodás kategóriája.)

A táblázaton ugye jól hat a megmaradó egypontos előny egy bukaresti döntetlen után, de ez nem szabad, hogy bárkit is megtévesszen. Alatta ott a későbbi program!

A mérkőzéssel kapcsolatos beharangozó összeállítással a mérkőzés reggelén jelentkezünk, a találkozót természetesen az összes ujját keresztbe téve drukkoló MNO-szerkesztőség percről percre közvetíti péntek este 8 órától.

Elindultak a magyar szurkolók első csoportjai, tekintse meg az MNO videóját!


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.