Egervári Sándor előkerült – „Előrelépés van”

Összegezte három évét Egervári Sándor lemondott szövetségi kapitány, az óriási írást honlapján közölte az MLSZ.

BuL
2013. 10. 21. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott nemrégiben leköszönt szövetségi kapitánya, Egervári Sándor szubjektív összegzést készített az elmúlt három év munkájáról. Az MLSZ honlapja változtatás és kommentálás nélkül közli az anyagot, s az összeállítás után részletes statisztikai adatokkal színesíti.

Egervári először a szégyenletes selejtezőzárást kommentáló politikusoknak szól be: „Sajnálatos módon társadalmunk közszereplői közül néhányan komoly sebeket okoztak önmaguknak nyilatkozataikkal, és az utóbbi három évben egyre nagyobb számban futballozó gyerekeink elé is torz tükröt állítottak szakszerűtlen és rosszindulatú feltételezéseikkel, kinyilatkoztatásaikkal.”

Majd a világranglistát középpontba állítva így fogalmaz: „Közösségünk 2010 augusztusában alapvetően a 2009-es U20-világbajnoki bronzérmes, illetőleg a sikeres, a Balotellivel felálló olasz válogatottat is legyőző U21 válogatott csapatának tagjaira, valamint a korábbi évek válogatott játékosainak legjobbjaira épült. Ebben az időszakban, közös munkánk kezdetén, a FIFA-ranglista 62. helyén állt a magyar válogatott.”

Mint felidézte, a 2011-es évben 19 pont begyűjtésével, a negyedik kalapból kisorsolva a harmadik helyen végzett válogatottunk az Eb-selejtező csoportjában, Hollandia és Svédország mögött. „Az első két év lendületével, a svéd csapat legyőzése után, a FIFA-ranglistán minden idők legjobb, 27. helyére jutott válogatottunk.” Szerinte ezt követően a második sorozatot „a vártnál nehezebb csoportban” kezdték.

A sorozatot így is jól kezdték meglátása szerint, „előnyt szereztünk a riválisainkkal szemben, elsősorban az észtek idegenbeli, valamint a török csapat hazai legyőzésével”. A 2013 tavaszi eredményekkel kapcsolatban Egervári előveszi a külső körülményeket: az üres lelátókat a románok elleni hazai meccsen, illetve az utolsó perc balszerencséjét. Összegzésként elmondja, a „futballkultúrában előttünk járó” törökök és az előző selejtezősorozat play-offosa, Észtország megelőzése előrelépés.

Az őszi visszaesést főként „az egyre kedvezőtlenebb légkör” számlájára írja, de a közvélemény nyomása és a klubviszontagságokkal küzdő korábbi alapjátékosok szintén akadályozták a magasztos célok elérését.

Szerinte „pillanatnyi indulatoktól vezérelten nem lenne szabad veszélybe sodorni azt a folyamatot, ami kétségtelenül elindult, minden igazi szurkoló örömére”. Bízik abban, hogy az általa meghatározónak nevezett játékosok újra magukra találnak, így pedig kijuthatunk a 24 csapatos 2016-os Eb-re.

Egervári Sándor mérlege 2010 augusztusa és 2013 októbere között 17 győzelem, 8 döntetlen, 9 vereség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.