Órákon múlt az Újpest megszűnése

Csütörtökön az új futballvállalkozás megkapta az indulási engedélyt, péntek reggel pedig már fel is számolták az Újpest FC Kft-t.

Gabay Balázs
2014. 03. 28. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután hosszas vizsgálódást követően a kirendelt ideiglenes vagyonfelügyelő áldását adta a licenc átvitelére, a labda – ez ügyben vélhetőleg utoljára – visszakerült a Magyar Labdarúgó Szövetség térfelére. Az MLSZ versenybizottsága hozzájárult, „hogy az Újpesti TE sportszervezete az Újpest FC Kft. sportszervezete által az Újpesti TE sportszervezetére átruházott 2013–2014. évi NB I-es labdarúgó-bajnokság és a Magyar Kupa indulási jogait a benyújtott nevezés és NB I-es klublicenc alapján az Újpest 1885 Futball Kft. sportszervezetére” átruházza. Ilyen jogi aktusra szezon közben még nem került sor a magyar első osztályban, így minden túlzás nélkül precedensértékű döntésről beszélhetünk.

Mint korábban többször is írtunk róla, az Újpest FC Kft. ellen közel tíz cég kért felszámolást. A hitelezők néhány százmilliós, Roderick Duchatelet néhány milliárdos adósságtételről beszél. Utóbbi vitatja a tartozás jogosságát, és állítja, 2011-es érkezése óta a korábbi tulajdonosokhoz köthető offshore cégek hálója ejtette foglyul, és söprögetett ki a volt ügyvezető segítségével iszonyatos pénzeket a klub számlájáról. Végső elkeseredésében ultimátumot adott: ha megindul a felszámolás az Újpest ellen, elzárja a pénzcsapot, összecsomagol, és hazamegy. Hacsak addig át nem kerül a licenc az új vállalkozásba az anyaegyesületen keresztül.

Miután a felszámolás előkészületeként a Fővárosi Törvényszék kirendelte a vagyonfelügyelőt a klubhoz, a sporttörvény tavaly decemberi módosítása maradt a belga egyetlen reménye. Az új passzus ugyanis lehetővé teszi, hogy bajnokság közben egyik futballvállalkozásból a másikba át lehessen vinni az induláshoz szükséges licencet. A jogszabály szerint erre az MLSZ-nek is rá kell bólintania, de mivel a szövetség ezt úgy tette meg, hogy a vagyonkezelőhöz passzolta a végső döntés lehetőségét, Újpesten múlt csütörtökön újra összeült a válságstáb. Végül izzadságszagú tárgyalások és megfeszített munka eredményeként a felügyelő engedélyt adott az átruházásra, az MLSZ versenybizottsága pedig a pecsétet is rányomta az új kft. indulására.

Nem kétséges, a döntés az utolsó órákban született meg, pénteken reggel ugyanis a cégközlöny adatai szerint a Fővárosi Törvényszék megindította a felszámolást az Újpest FC Kft. ellen. Ez azt jelenti, hogy ha csütörtökön nem került volna pont a licencáthelyezési ügy végére, nemcsak a vállalkozás, de vele együtt az NB I-es indulási jog és az egész klub a BLASZ IV-ig zuhant volna. Jegyezzük meg, azért érdekes egybeesés, hogy az MLSZ-pecsét még meg sem száradt a papíron, a felszámolás már meg is indult, miközben múlt hét óta mindennap ott lebegett a pallos az újpestiek feje felett, vagyis bármikor eljöhetett volna a vég.

Hogy mi lesz a korábbi tulajokhoz kötődő offshore cégek követeléseivel? Úgy tudjuk, a felszámolás alatt lévő vállalkozásban maradt némi pénz, de ahhoz semmiképp nem elegendő, hogy minden tartozást kiegyenlítsenek belőle. Ez egyébként immár a vagyonfelügyelőből felszámolási biztossá avanzsáló törvényszéki alkalmazott gondja. Az ő feladata, hogy kielégítse a jogos követeléseket és elutasítsa a jogtalanokat. Utóbbiakból is biztosan lesz néhány.

Visontai Csongor, az Újpest ügyvédje pénteken portálunknak úgy fogalmazott: az indulási jogot ugyan megkapták a maratonra, de a versenyre még foglalni kell szállást, és repjegyet is kell vásárolni. A labdarúgók játékengedélyét át kell vinni az Újpest 1885 Kft.-be, adataikat rögzíteni kell, egyszóval egy sor adminisztrációs kötelezettséget kell még teljesíteni a szövetséggel szemben. Így bár csütörtökön már mindenki Újpest-mennybemenetelről beszélt, még most sem teljesen biztos, hogy rendeznek Haladás–Újpest meccset.

Ha a valószínűbbnek tűnő forgatókönyv teljesül, és lesz mérkőzés, két dolog biztossá válik: egyrészt kedden kiperdül a színpadra Roderick Duchatelet és Wintermantel Zsolt kerületi polgármester, és elmondják a megmenekülés részleteit. Másfelől a lila-fehér-szimpatizánsok búcsút vehetnek az Újpest FC-től, a bajnokságban immár az Újpest 1885 harcolhat a középmezőny első feléért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.