Ronnie O’Sullivant letaszították a trónjáról

Mark Selby 18-14-re megnyerte a snooker-világbajnokság döntőjét, s először hódította el a címet.

2014. 05. 05. 21:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

O’Sullivan útja kevésbé volt rögös a döntőig, mint Selbyé. Egyedül a nyolcaddöntőben szenvedett meg John Perry ellen (13-11), a többi ellenfelét simán verte: Robin Hullt 10-4-re, Shaun Murphyt 13-3-ra, az elődöntőben Barry Hawkinst pedig 17-7-re.

Selby már a legjobb 32 között megszenvedett Michael White-tal szemben (10-9), ezután Allister Cartert 13-9-re, Alan McManust 13-5-re, Neil Robertsont 17-5-re múlta felül.

A döntőben O’Sullivan lehengerlően kezdett, elhúzott 10-5-re, akkor azonban megtorpant, s Selby a következő 12 frame-ből 10-et megnyerve 15-12-re fordított. A címvédő nem játszott formában, különösen a taktikai csatákban hibázott gyakran, amikor a felek biztonsági ütésekkel, úgynevezett safetykkel operáltak. Így is visszakapaszkodott 15-14-re.

Utána azonban megint kísértette a balsors, több olyan ütése akadt, ami után a fehér golyó az egyik kosárba pottyant. Selby keze nem remegett meg, kötélidegekkel élt a lehetőségekkel, az utolsó frame-ben 52 pontos hátrányból indított győztes breaket. Ez az első vb-döntő, amit O’Sullivan elvesztett.

A világbajnok győzelmével 300 000 fontot kasszírozott, s átvette az első helyet a világranglistán, a második helyezett 125 000 fontot keresett.

A vesztes nagyon higgadtan fogadta a vereséget, ami korábban nem mindig volt rá jellemző, botrányai miatt többször is eltiltották.

„Csak gratulálni szeretnék Marknak, ő volt a jobb ezen a világbajnokságon. Igyekeztem a legjobb formámat nyújtani, de nem sikerült. Sokat hibáztam, nem ment igazán a játék. Ezt a mérkőzést a safetyk döntötték el, amiben Mark jobb volt. Jövőre újra megpróbálom, ígérem, keményen dolgozom azért, hogy újra világbajnok legyek” – mondta a trónfosztott címvédő, s utolsó mondata vigasz a szurkolóinak, mert soha sem lehet tudni, hogy a szangvinikus lelki alkatú klasszis mikor fordít hátat a snookernek, ahogy azt egy éve ilyenkor kilátásba helyezte.

„Ennél jobban nem is alakulhatott volna ez a világbajnokság. Ronnie O’Sullivannel játszhattam a döntőben, félelmetes élmény, hogy sikerült legyőznöm őt. Nem játszottam látványosan, de a végére azért kezdtem belejönni” – értékelt Mark Selby, aki egyúttal a világranglistán is átvette az első helyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.