Szivós Márton nem „szívbajos”, játszana az Eb-n

Az április elején kezdődő szívinfarktust elszenvedett válogatott pólós folytathatja a pályafutását.

Ch. Gáll András
2014. 05. 27. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szivós Márton, aki a tavalyi, barcelonai világbajnokságon ért pályafutása csúcsára – döntő érdemeket szerzett a vb-aranyban – április 4-én, pénteken a Vasas–Szeged bajnoki mérkőzés után szúró mellkasi fájdalmat érzett. Amit férfi, alig túl a harmincon, ráadásul élsportolóként természetesen hajlamos figyelmen kívül hagyni.

Csapattársai azonban szerencsére rábeszélték, hogy forduljon orvoshoz, estére így került a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájára. Ha nem így történt volna, a kedd kora délutáni sajtótájékoztatónak nyilván nem az a témája, a tétje: vajon folytathatja-e a pályafutását, és ha igen, lehet-e esélye részt venni a július 14-én kezdődő budapesti Európa-bajnokságon?

Így azonban dr. Merkely Béla, a klinika vezetője már a szükséges beavatkozások – azonnali és sikeres szívkatéteres műtét – után leszögezte, úgy gondolja, a válogatott pólós folytathatja, ám a végleges döntéssel hat hetet várni kellett. A 32 éves világbajnok minden későbbi megnyilatkozása azt sugallta, továbbra is élsportolónak tekinti magát, amint lehetett, meg is kezdte a könnyített úszóedzéseket, majd hétfőn már az Eb-kerettel gyakorolt a Margitszigeten, igaz, még „takarék üzemmódban”.

Ezért aztán senkit nem ért különösebb meglepetés, amikor a keddi sajtótájékoztatón kiderült: Szivósnak nem kell kényszerből visszavonulnia, Merkely professzor ugyanis kijelentette: „Nagyon megnyugtatók az eredmények, ha Benedek Tibor igényt tart a játékára, ennek egészségi akadálya nincsen.” A döntés tehát innen nem az orvosoké, hanem a szövetségi kapitányé - válogatott pólós esetében ez a normális állapot –, aki úgy fogalmazott: Szivós  egészsége rendben, a csapat részévé válik újra, és innentől rajta múlik, hogy bekerüljön és jól is játsszon majd az Eb-csapatban.” Maga az érintett a rá jó ideje jellemző szűkszavúsággal foglalta össze a helyzetet: „Jól vagyok, köszönöm, és éhes a sikerre!”

Mondhatnánk, ez a happy end, de azzal inkább várjuk meg az Eb végét, július 27-ét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.