Számos régi vetélytárs leselkedik újra a Fradira

Ellenfélnézőben az európai kézilabdakupákban: Veszprém, Szeged, Győr, Ferencváros, Érd.

Ch. Gáll András
2015. 02. 16. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Siófok és a Dunaújváros kiesésével a KEK-ben és az EHF-kupában is egy-egy női csapatunk maradt versenyben, ők a keddi, bécsi sorsoláson kapják meg negyeddöntős ellenfelüket. E fázisban már általában a vakszerencsére bízzák a párosítást – a kontinentális szövetség, az EHF egyelőre ezúttal sem tett említést kiemelésről –, mindkét magyar alakulat számára hét-hét rivális jöhet szóba.

A Fradi a tavalyi KEK-negyeddöntőben kifogta a későbbi győztes Viborgot, ez a veszély ezúttal nem fenyegeti, mert a címvédő az idén a BL-ben próbálkozik. Egy dán csapat, a Midtjylland azonban még állja a sarat, és a Népligetben igen kellemetlen emlékeket őriznek róla, hiszen a 2013/14-es BL-sorozat rajtján az északiak 32–23-ra intézték el a Ferencvárost, majd mivel magyar földön is legyőzték, le is törölték a BL-főtábláról. A Midtjylland mellett üdvös lenne elkerülni a másik skandináv klubot, a Byasen Trondheimet is, a kérdés persze inkább az: kit lenne jó kifogni? Talán a lengyel Lublint, amelyet a tavalyi BL-csoportban oda-vissza vertek a zöld-fehérek – hazai pályán 40–25-re –, esetleg a legnagyobb brazil klasszisait vesztett osztrák Hypót, amely a nyolcaddöntőből azért így is kiejtette a Siófokot. A südstadtiak fénykorukban számos elkeseredett csatát vívtak az FTC-vel, lenne miért visszavágni. Az egy éve KEK-döntős orosz Zvenyigoroddal szemben már kedvezőbb a mérleg, és maradt két további alakulat: a német Blomberg-Lippe és a francia Fleury.

Az EHF-kupában az Érd is elcsípheti e két náció képviselőit, a Buxtehudét, illetve az Issy Paris-t. Beeshet két dán – az Esbjerg és a Holstebro – vagy két orosz – a Dunaújvárost búcsúztatott Rosztov Don és az Asztrahány –, az ideális megoldás azonban talán a délszláv légiósokat bevető, mégis török Muratpasa Belediye lenne.

A Bajnokok Ligájában nincs sorsolás, a keresztbe játszás a pozíciókból adódik. A nőknél most két hatosban zajlik a küzdelem, a Győri Audi ETO a 2. csoportban már csak első vagy második lehet. Így a negyeddöntőben a másik ág harmadik vagy negyedik helyezettjét kapja, a papírforma alapján a német Thüringert vagy a macedón Vardar Szkopjét.

A férfi BL-ben egy forduló van hátra a 24-es főtábla csoportküzdelmeiből, de ettől függetlenül az MKB-MVM Veszprém már biztos első, a Mol-Pick Szeged pedig garantált második. A veszprémieknek a nyolcaddöntőben egy negyedik jut ellenfélül, és mivel saját csoportjuk negyedikjét elkerülik, marad a spanyol Naturhouse La Rioja, a lengyel Wisla Plock vagy a német Flensburg (utóbbi pikáns lenne, hisz a BL címvédője), a D csoportban pedig még négyen küzdenek a harmadik és a negyedik helyért.

A Szeged mint második egy harmadik ellen készülhet, az pedig lehet a horvát HC Zagreb, a már fent említett Plock, Flensburg versenyfutás győztese – a Veszprém a vesztesét várhatja –, végül a Rhein-Neckar Löwen vagy a Vardar Szkopje. Nem túl biztató kilátások. Az már sokkal jobban hangzik, hogy ha mindét magyar továbbjut, a negyeddöntőben kialakulhat a Veszprém–Szeged-rangadó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.