Szélnek eresztik az Acélbikákat

E napokban ismét megmutatkozik a magyar jégkorong – tágabban a magyar sport – ellentmondásos valósága. Miközben a válogatott előbb hokigálára készül a Tüskecsarnokban, majd bravúrra a világbajnokságon, a sportág egyik hazai fellegvára, a Dunaújváros a létéért küzd. Az eddigi főszponzor, a Docler kiszáll, s bár beszállítókból nincs hiány a városban, senki sem siet megmenteni a hatszoros magyar bajnok hokicsapatot.

2015. 04. 08. 3:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bennfentesek már az év elején tudni vélték, hogy a Docler a következő idényben már nem támogatja az újvárosi hokisokat, akik ezt a véleményt a Mol-liga elődöntőjében, majd a Magyar Kupa négyes döntőjében nyújtott teljesítményükkel támasztották alá. Az előző két év bajnoka, egyben a kupa címvédője egyik sorozatban sem jutott be a fináléba, a játékosok hitehagyottan tették a dolgukat.

„Egyelőre csak az biztos, hogy Dunaújvárosban vége a Docler-korszaknak – mondta érdeklődésünkre Azari Zsolt klubigazgató. – Természetesen folytatunk tárgyalásokat reménybeli támogatókkal, de az is tény, hogy a Docler magasra tette a mércét. Ha be is nevezünk a Mol-liga következő idényébe, amatőr, legfeljebb félprofi csapattal indulunk.”

A dunaújvárosi összeomlás azért húsba vágó, mert az Acélbikákkal együtt három, jóindulattal négy olyan klub – a Fehérvár, a Miskolc és esetleg a Debrecen – működik Magyarországon, amely válogatott játékosokat foglalkoztat. Másfelől közelítve: bár az alapok már erősek a hokiban, a profi klubok képtelenek felszívni a tehetségeket. Jelen esetben például hiába szabadul fel egy teljes csapatni jó hokis, a vetélytársak nem kapkodnak értük. Ha az Újváros nem vállalja a szereplést, nem kizárt, hogy a Fehérvár fog duplázni, azaz kibővített kerettel az osztrák bajnokság mellett a Mol-ligában is indít csapatot.

Ebben a közegben várjuk el a válogatottól évről évre, hogy legyen versenyben a feljutásért a divízió I/A-s világbajnokságon. Rich Chernomaz szövetségi kapitány dolgát ráadásul megnehezíti, hogy három légiósunk – a két Vas, Márton és János, valamint Nagy Gergő – hazatérése továbbra is kérdéses a klubbéli kötelezettség miatt. Ennek dacára Kovács Csaba, a szövetség alelnöke így beszélt az elvárásokról a hét végi hokigála előtt: „A világranglistán a tizenkilencedik helyet foglaljuk el, ez alapján a divízió I/A osztályban a kiesés szóba sem jöhet, a dobogó elérése a reális célkitűzés.”

Csapatkapitányként Tokaji Viktor árnyaltabban fogalmazott: „Nagyon erős a magyar csapat, hiszen csak néhány játékos helye tekinthető biztosnak, a többieknek edzésről edzésre kell bizonyítaniuk. Ám nem szabad egyetlen ellenfelünket sem lebecsülni. Előbb legyen meg a biztos bennmaradás, merészebb terveket ráérünk utána szövögetni.” Tokaji azt is elárulta, valószínűleg ez lesz az utolsó vb-je, azaz a százszor megénekelt nagy nemzedék utolsó tagja is leteszi a botot, hogy edzőként vegye fel a kesztyűt.

Válogatottunk e héten háromszor mérkőzik meg A csoportos ellenféllel. Ma Bécsben és pénteken a Tüskecsarnokban Ausztriával találkozik, vasárnap szintén a Tüskecsarnokban Szlovéniát fogadja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.