Európa Játékok: aranyeső hullik versenyzőinkre

Büszkék lehetünk a magyar sportolókra: kedden négy arany- és négy bronzérmet nyertek. Összefoglaló.

MTI
2015. 06. 16. 21:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kajak-kenusok ismét kitettek magukért, ugyanis Kozák Danuta K-1 500 méteren, a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta férfi-kajaknégyes pedig 1000 méteren, míg Dudás Miklós kajakos 200 méteren győzött. Az erről szóló bővebb cikkünket itt tekintheti meg. A negyedik aranyat Barka Emese birkózó nyerte az 58 kilogrammos súlycsoportban.

Barka Emese egész nap kiválóan birkózva aranyérmet nyert a nők 58 kilogrammos súlycsoportjában. A döntőben az Eb-bronzérmes ukrán Tatjana Lavrencsukkal találkozott: az első menetben 1-0-s előnyre tett szert, majd a másodikban ezt 3-0-ra növelte. A hajrában riválisa mindent megpróbált az egyenlítésért, de csak felzárkózni tudott 3-2-re, mert Barka kiválóan védekezett az utolsó másodpercekben. „A döntőben fontos volt kontrollálnom az ellenfelet, s bár sajnos nem sikerült befejeznem a támadásaimat, ezzel együtt győztem. Ugyanakkor van még javítanivalóm a technikámon” – mondta.

Kozák Danuta nagy fölénnyel, több mint egy másodperces előnnyel utasította maga mögé riválisait, a négyes pedig az utolsó száz méteren jobban bírta az iramot vetélytársainál, így jó hajrával ért elsőként a célba.

A férfi-kajaknégyes az utolsó száz méteren jobban bírta az iramot riválisainál, és jó hajrával győzött. A 2012-ben alakult olimpiai ezüstérmes, világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes egységnek ez volt az első aranyérme világversenyen. A K-2 1000 méteren Szalai Tamással győztes Kammerer így már kétszeres aranyérmes Bakuban.

Dudás bombameglepetésre győzött, remek rajtot követően csaknem fél hajóhossz előnnyel érkezett a célba, többek között a londoni ötkarikás bajnok brit Ed McKeevert megelőzve.

A dobogó harmadik fokára állhatott Kozák a 200 méteres szám után, illetve két kajakos duó, Tótka Sándor és Molnár Péter, valamint Kárász Anna és Vad Ninetta, előbbi szintén a legrövidebb távon, utóbbi 500 méteren.

A maratoni, 5000 méteres szakágban pedig Csay Renáta kajakos szerzett bronzérmet.

A sportlövőknél a nyolcadik helyen végzett Zwickl-Veres Kata és a kilencedikként zárt Péni István is közel volt légpuskában az olimpiai kvóta megszerzéshez. Mindkét nemnél egy indulási jog talált gazdára, Zwickl-Veres 416,7 körös teljesítménnyel első helyen jutott a nyolcas döntőbe, ahol rajta kívül csak két olyan riválisa volt, akinek nem volt kvótája, de a fináléban elrontotta második lövését, így ott elsőként esett ki. A mindössze 18 éves Péni István szintén jól lőtt az alapversenyben, ám 625,8 körös eredményével egy tizeddel elmaradt a nyolcadik helyezettől, így nem szerepelhetett a döntőben, melyben három olyan lövő szerepelt, akinek nem volt kvótája.

A tekvondósoknál Gonda Ivett a 49 kilósok között ötödik lett. A magyar sportoló előbb egy török, majd egy francia rivális legyőzésével jutott az elődöntőbe, ahol a brit Charlie Maddocktól 4-1-es vereséget szenvedett. A bronzéremért a horvát Lucija Zaninovictól kapott ki 9-1-re.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.