Női kézilabda: magabiztos győzelmet aratott Magyarország

A válogatott így kijutott a decemberi, dániai olimpiai kvalifikációs világbajnokságra.

MTI
2015. 06. 13. 13:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mérkőzés előtt köszöntötték a visszavonuló Ferling Bernadettet és Vérten Orsolyát.

A várakozásoknak megfelelően nem volt azonos szinten a két csapat, a 9. percben már 7-1 volt az állás. A vendégek támadtak, a magyarok pedig labdát szereztek – vagy a kapuban Bíró védett – és lőtték sorra az indításgólokat.

Az osztrákok ismét kipróbálták a vészkapus játékot, és most is kaptak egész- vagy félpályás gólokat belőle. A 20. percben 14-7-nél jöttek a cserék, és megmaradt a különbség a szünetig.

A folytatásban is nehéz volt felpörögni a biztos vezetés tudatában, így felváltva estek a gólok. Legfeljebb Németh András bosszankodott, hogy nem sikerült komolyabb előnyt összegyűjteni, majd 21-16-nál időt kért a kapitány. Felgyorsult a hazai együttes, hamar visszaállította a korábbi különbséget, erre pedig az osztrákok próbálták rendezni soraikat. Nem sikerült nekik, a 46. percben Such üres kapuba lőtt egészpályás góljával 28-18 lett az állás. A hajrában végképp megtörtek a vendégek, és 41 gólt kaptak, az utolsót megint Suchtól egész pályáról.

„Látszik, hogy kezd összeérni a csapat. Több poszt egyre jobban dolgozik együtt, javul az összjáték. A mostani mérkőzés eleje és vége tetszett, elégedett voltam, a középső szakasszal azonban nem” – mondta el Németh András.

A mérkőzést követően a balkezes átlövőt, Planéta Szimonettát kérdezte az MNO, mire volt jó ez a meccs, azon kívül, hogy továbbjutottunk.

„Olyan, hogy könnyű meccs, szerintem nem létezik, mert minden meccsen lehet valamit gyakorolni, mi a mostanihoz is így álltunk hozzá – mondta. – Az a minimum volt, hogy kijutunk a világbajnokságra, de a visszavágó előtt azt is kitűztük magunk elé, hogy jobban megverjük az osztrákokat, mint a kinti meccsen. Ez végül sikerült is.”

Az osztrákok rendre lehozták a támadásaiknál a kapusukat, de így sokszor még könnyebben szerzett gólokat Németh András csapata.

„Éppen ezt a hat a hét elleni játékot lehetett gyakorolni, az osztrákok próbálkoznak vele egy ideje, mi pedig készültünk is rá, hogy hasonló taktikát vetnek be, mint a dánok – folytatta Planéta Szimonetta, aki két gólt lőtt. – Az eleje még elég komoly volt, aztán örömjáték lett belőle. A lényeg az lett, hogy mindenki lőjön gólt. A nyári szünetben sem hagyjuk abba a mozgást, a kézilabdát azért mindenki hanyagolja ilyenkor egy kicsit, inkább kipróbálunk más sportágakat, röplabdázunk vízparton, feltöltődünk.”

A vb-szereplés alapfeltétele annak, hogy a csapat kijuthasson a jövő évi riói olimpiára. Négy évvel ezelőtt a magyarok a selejtezőben kikaptak a németektől, ezért nem vehettek részt a rá következő vb-n és lemaradtak a londoni ötkarikás játékokról.

A vb győztese kijut a riói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig jogot szereznek a 2016 tavaszán aktuális olimpiai selejtezős szereplésre. A vb csoportsorsolását június 24-én tartják.

Magyarország–Ausztria 41-24 (17-10)

Továbbjutott: a magyar válogatott kettős győzelemmel, 74-44-es összesítéssel

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.