„Hihetetlen, hogy mennyit fejlődött idén a csapat”

Összetartás, motiváció, taktikai meglepetések, európai szintű játékosok: a női válogatott erényei.

Arday Attila
2015. 09. 25. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyven éve Európa-bajnoki ezüstérmet nyert női röplabda-válogatottunk, most pedig hasonlóan nagy ünnep itthon a sportágban, hogy részt vehet a csapatunk a szombaton kezdődő Eb-n, hiszen mintegy három évtized után sikerült a kvalifikáció. De az elmúlt hetekben történt nagyobb csoda is: az Európa-liga megnyerése az izmiri aranyjátszmában. Előtte itthon 3-0-ra győzték le legjobbjaink a törököket, amit az 1975-ös Eb-ezüstérmesek közelről nézhettek végig, miután a meccs előtt köszöntötték őket.

„Nagy boldogságot jelentett nekem, hogy kint voltam Érden, természetesen a visszavágót is megnéztem – mondja Biszku Éva, a hetvenes évek sikercsapatának tagja. – Egészen kivételes, hogy milyen összetartó a mostani válogatott, egymásért játszanak, egymást segítik a játékosok, Jan de Brandt szövetségi kapitány ragyogóan motiválja őket. Olyan taktikát alkalmaz, amellyel meglepi az ellenfeleket. Rengeteget cserél ugyanis, így nem lehet felkészülni ellene. Nem ugyanaz a csapat játssza végig a meccset, amelyik elkezdi, hat helyett akár tíz embert is bevet, ami egészen ritka. Törökországban taktikai győzelmet aratott azzal, hogy rápihentette a kulcsembereket az utolsó szettre, így frissek maradtak, ezzel is meglepték az ellenfelet.”

Az élsport után a sportújságírói hivatást választó Biszku Éva úgy látja, erénye a csapatnak a nyitás is, a kapitány mindig bemondja, hová menjen az első labda, és célirányosan oda is tart, nem csak úgy röpül valahová. Ehhez is sok gyakorlás kell.

„Hihetetlen, hogy mennyit fejlődött idén a csapat, ez pedig a sok meccsnek, a sok együtt töltött időnek az eredménye – véli. – Egyre jobban ismerik egymást a játékosok, egyre inkább összeszoknak. Egészen rendkívüli kvalitású röplabdázóink vannak, akik a gyenge feladások után még jobb százalékban beütik a labdát, mint a jó feladások után. Meggyőződésem, hogy Sándor Renáta már most a világ egyik legjobbja, Dobi Edina centerben fantasztikus, és Horváth Dóra is európai szintű játékos. Nagyon drukkolok az Eb-n, de már most gratulálok Jan de Brandt kapitánynak, hiszen fantasztikus az a sorozat, amit eddig elért a magyar válogatottal.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.