Itt az újabb bundabotrány?

Tíz olyan teniszező van, aki rendszeresen manipulálhatta mérkőzéseinek eredményét.

RZ
2016. 01. 18. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híroldal cikke szerint először egy Martín Vassallo Argüello és Nyikolaj Davigyenko közti meccs lett gyanús, ahol a favorit orosz ellen óriási téteket tettek. Az ügyben nyomozás is indult, és ugyan a két játékosra nem tudtak semmit rábizonyítani, kiterjedt csalóhálózatra leltek.

Ezzel a kiterjedt bűnözői hálózattal a TIU (ez a szervezet figyeli a tenisszel kapcsolatos esetleges csalásokat) 2008-as, bizalmas jelentése szerint 28 játékos állt kapcsolatban, csakhogy a jelentés nyomán soha nem indult nyomozás. A szervezet a következő években is több érintett játékosról jelezte: továbbra is fennáll a gyanú, hogy manipulálják a meccseiket.

Három olyan csoportra derítettek fényt annak idején, amelyek nyakig benne lehettek a csalássorozatban: egy szicíliai szervezet 12 gyanús meccsre fogadott, és 930 ezer dolláros profitra tehetett szert, egy orosz banda több mint 300 ezer dollárt szakított, míg egy észak-olasz csapat 28 gyanús meccsre fogadva 650 ezer fontot szerezhetett.

A 2007-es nyomozás egyik résztvevője, Mark Phillips a BBC-nek megerősítette: körülbelül tíz játékos van, aki rendszeresen manipulálhatta mérkőzéseinek eredményét. A cikk szerint egyébként – noha sokan már visszavonultak – a csalók közül többen a most induló, nagy múltú Australian Openen is részt vehetnek.

A jelenlegi világelső, Novak Djokovic ismét elmesélte azt azt a 2006-os történetet, amikor be akarták szervezni – olvasható a Guardianen. Mint mondta 200 ezer dollárral akarták megvesztegetni, hogy bukja el a szentpétervári torna első meccsét. A versenyző el sem indult el azon a tornán.

A svájci klasszis, Roger Federert pedig teljesen felháborította a botrány. „Neveket akarok! Egyéni vagy páros játékosról van szó? Melyik tornán történt? Előtte, vagy alatta? A játékos csalt, vagy esetleg a stábja? Nehéz addig bármit is kommentálni, amíg nincsenek konkrétumok, csak spekuláció” – mondta a korábbi világelső.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.