Az oroszok beismerték az intézményesített doppingolást

Mindez az FSZB és a helyettes sportminiszter közreműködésével történt.

MNO
2016. 12. 28. 8:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal ismerték el orosz tisztviselők, hogy – az ország atlétáinak százait bevonva – államilag támogatott, intézményesített doppingmanipulációra került sor.

„Intézményi összeesküvés történt” – fogalmazott Anna Antseliovich, az Orosz Doppingellenes Ügynökség megbízott igazgatója a The New York Times keddi cikkében. A lap arról is beszámolt, hogy a laboratórium igazgatói manipulálták a vizeletmintákat, és teljesítményfokozó szerekkel látták el a sportolókat. Mindez pedig a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a helyettes sportminiszter közreműködésével történt.

Idén júniusban a WADA Richard McLaren irányította független bizottsága jelentést terjesztett elő a 2014-es szocsi téli olimpián elkövetett doppingmanipulációkra vonatkozó vádak ügyében. Ez azt állította, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között 30 sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények elleplezését szolgáló rendszert. A második McLaren-jelentés állítja, több mint ezer orosz sportoló érintett.

A jelentés következtében száznál több orosz sportoló nem indulhatott a riói olimpián, a paralimpiáról pedig a teljes csapatot kizárták.

Az orosz sportolók doppingmintáit kétféle módon manipulálták: vagy a levett mintákat cserélték ki tiszta mintára, vagy pedig a moszkvai doppinglaboratóriumban hamisították meg az eredményeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.