Kovács Zsófia majdnem Európa-bajnok lett tornában

Így is olyan fényes érmet nyert, amely magyar hölgynek még nem jött össze egyéni összetettben.

Arday Attila
2017. 04. 21. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zsófia majdnem Európa-bajnok lett Kolozsváron, a torna Európa-bajnokság egyéni összetett számában. Így is soha nem látott bravúrt ért el az ezüstéremmel, hiszen női tornászaink korábban egyszer sem szerepeltek ilyen jól a sportág királykategóriájának számító versenyszámban.

A magyar tornászok hagyomány szerint a szerenkénti döntőkben jeleskedtek eddig a világversenyeken,

mind a férfiaknál, mind a nőknél. Berki Krisztián vagy jeles elődei, Borkai Zsolt, Magyar Zoltán a lólengés specialistáinak számítottak, Ónodi Henrietta ugrásban nyert olimpiai aranyat, talajon ezüstöt. A sokoldalú Ónodi 1990-ben egyéni összetettben Eb-bronzig jutott, az NSO szakírója szerint a mainál lényegesen erősebb mezőnyben.  

Mint az MTI beszámol a kolozsvári Eb-ről: az aranyérmet a brit Elissa Downie nyerte, aki a 2015-ös montpellier-i kontinensviadalon harmadik volt. A bronzérmet a francia Melanie De Jesus Dos Santos szerezte meg.

Kovács Zsófia az ugrás, a felemás korlát és a gerenda után is vezetett,

de a legalacsonyabb pontszámot éppen az utolsó gyakorlatára, talajon kapta, az utolsó pillanatban pedig Downie remek teljesítménnyel megelőzte. A magyar tornász 55,432, brit riválisa pedig 55,755 ponttal zárt. Versenyzőnk már a selejtező után is alig hitt a szemének, amikor kiderült, hogy másodikként került döntőbe – a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatából ez derül ki.  

A magyar női versenyzők korábban két arany- és öt bronzérmet nyertek a kontinensviadalokon, ez az első ezüst.

– Nagyon meg vagyok elégedve a szereplésemmel és azzal, hogy dobogóra állhattam, pláne, hogy ilyen eredmény még nem volt a magyar tornasport történetében. Nagyon örülök ennek a második helyezésnek! Az ugrásgyakorlatommal teljesen meg vagyok elégedve, a felemás korlát tegnap úgy éreztem, jobb volt, de a pontszámok alapján ezt is jóra értékelték. Gerendán volt egy nagyobb megingásom, de ha ez nincs, az sem biztos, hogy följebb vitt volna a dobogón, talajon pedig egy kisebb elszökkenésem. Az ugrás és felemás korlát döntőjében jó lenne hasonló eredményeket elérnem – mondta Kovács Zsófia a Magyar Olimpiai Bizottság videósának adott interjúban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.