Élre állt a világranglistán Milák Kristóf

Két virtuális testhosszal jobbat úszott a hazai országos bajnokság nyitónapján 200 méter pillangón, mint Chad le Clos.

2018. 03. 28. 17:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rögtön a 120. országos úszóbajnokság első napján a sűrűjébe érkeztünk: világverseny-színvonalú megméretést ígért a 200 méteres férfi-pillangóúszás döntője, és az is lett, egymás ellen juniorvilágcsúcs-tartóval, Kenderesi Tamással, a táv olimpiai bronzérmesével és exvilágbajnokkal, ötkarikás ezüstérmessel. Hármójuk gigantikus küzdelméből az érdi érettségiző Milák jött ki simán győztesen, méghozzá új juniorvilágcsúccsal (1:52,71), a felnőttvilágranglistán első idővel (az eddigi idénycsúcs 1:55,06 volt, egy bizonyos Chad le Closé), és már csak 1 századmásodpercre van Cseh László évtizedes Európa-rekordjától. Milák ezzel felült a szám trónjára, ahol tavaly óta Kenderesi foglalt helyet. Cseh amúgy 148. felnőtt-ob-érmét nyerte Milák és Kenderesi mögött.

– Nem gondoltam volna, hogy így sikerül. Tudtam, hogy magamhoz kell ragadni a kezdeményezést. Az utolsó 50 méteren már nem volt taktikázás, úsztam, ahogy tudtam. Erősnek kell lenni az egész távon, hogy elérjem azt az időt, amit az én esetemben beharangoznak. Én persze csak edzem

– utalt záró gondolatával arra, hogy Sós Csaba szövetségi kapitány a napokban lehetségesnek nevezte, hogy Milák világrekordot úszik az idén.

800 m gyorson az olimpiai bronzérmes torokgyulladással, légzési nehézségekkel, mégis európai ranglistacsúccsal verte a korosztályos magyar rekordot repesztő Késely Ajnát. Kevéssel később Szilágyi Liliánát energikusan lehajrázva Kapás a 200 pillangót is megnyerte.

A férfi 100 hát aranyat Bernek Péter, a nőit – „örököseként” – Burián Kata nyerte. 50 m gyorson Lobanovszkij Maxim letaszította a trónról Takács Krisztiánt – előzve a vb-n váltóbronzérmes Németh Nándort és Kozma Dominikot is. Lobanovszkijhoz hasonlóan ezüstérmest csinált a nők hasonló távján az eredetileg uszonyos úszó, abban is világcsúcstartó Senánszky Petra a tavalyi győztes Molnár Flórából. 100 férfi mellen Takács Tamás fejére került a frissen visszavonuló Gyurta Dániel koronája, a nőknél Sztankovics Anna váltja Vécsei Rékát. Férfi 1500 gyorson is őrség-, illetve generációváltás történt, Gyurta Gergelynek visszavágott a tavalyi legyőzésért az akkori ezüstérmes Kalmár Ákos. A címvédés így kizárólag Kapás Boglárkának sikerült a tavalyi bajnokok közül (800 méteres gyorsúszás).

Érdekes, hosszú évek után az idei debreceni az első országos bajnokság, amelyen nem áll rajtkövön aktív olimpiai bajnok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.