Hányingerrel egy arany, egy ezüst Bernek Péternek

Úszóbajnokság: Gyurta Dániel immár a márványba faragott múlt, az élet azonban nem áll meg.

2018. 03. 30. 17:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyitónapi Milák-döbbenet (világranglista-első idő 200 m pillangón) után a keresztény világ szent három napjával valódi ünnepi idők köszöntöttek a nagyhétre időzített debreceni százhuszadik úszó országos bajnokság látogatóira. Nagycsütörtökön a szerda után már nem csak egyetlen címvédés történt: Bernek Péter 400 gyorson – a számtól az idei évre ez alkalommal búcsúzva –, Késely Ajna a nőknél ugyanebben a számban – világranglista-harmadik időt repesztve, előzve a regnáló Európa-bajnok Kapás Boglárkát is –, 50 pillén – holtversenyben Kozma Dominikkal – és Molnár Flóra szintén sprintpillangón védte meg tavalyi elsőségét. Mégis egy alapjában véve a közérdeklődést tekintve mostohagyerekként kezelt versenyszám végén pattant talpra a Debreceni Sportuszoda népe: az utolsó előtti döntőben Cseh megszerezte pályafutása 150. magyar bajnoki érmét. A medenceparton az úszószövetség munkatársa kérte, számoljon be érzéseiről, de szinte fel sem fogva, micsoda mérföldkőhöz érkezett, ezt mondta:

– Reggel nem ment annyira jól, délutánra már jobban összeállt a mozgás, bár ez még nagyon messze van attól, amit tudatos pillangózásnak neveznék. Haladunk, a vállam kínoz néha, de a gyógytorna jót tesz neki – a sajtós nem erre volt igazándiból kíváncsi, így „arról” is beszélnie kellett. – Köszönöm, hogy így megünnepelték ezt az éremszerzést. Mondjuk úgy, ez leginkább azt mutatja, milyen rettenetesen régen úszom – kerekítette le mondanivalóját az idén augusztusi Európa-bajnokságig még biztosan úszó, 32 éves legenda.

A nagypéntek egy kevésbé spontán köszöntéssel kezdődött, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor az Olimpiai Bajnokok Testülete életre hívójaként köszöntötte a pályafutása végét néhány napja bejelentő, hozzá hasonlóan ötkarikás első Gyurta Dánielt.

– Nagyon nagy boldogság, egyben nagyon nagy fájdalom volt végignézni az imént vetített összeállítást a győzelmeimről, hisz ilyet többet nem fogok átélni – fogalmazott igen tömören a 200 méteres mellúszás hat éven át veretlen állócsillaga.

Az élet azonban nem áll meg, nagypénteken ugyanis tíz egyéni döntőt rendeztek az ob-n.

400 vegyesen a vb-ezüstérmes Verrasztó Dávid és Bernek Péter nagyon megküzdött Gyurta Gergely tavalyi aranyáért, említett urak ebben a sorrendben értek célba – Verrasztónak könnyű dolga volt, Bernek agyonvállalta magát az ob-n, péntek délután pedig hányingere is volt. A hölgyek hasonló számában híján biztos volt a trónfosztás. Az eddig 1-1-re álló Kapás Boglárka–Késely Ajna meccset az Újpest olimpiai érmese alakította 2-1-re. A 200 méteres férfimell döntőjét immár természetesen Gyurta Dániel nélkül rendezték, a tavalyi ezüstérmes Horváth Dávid egyéni csúccsal pedig élt is a kínálkozó lehetőséggel a majdnem surranó 2-es pályán. 200 méteres női mellúszásban a 200 vegyest bombameglepetésre megnyerő Sebestyén Dalma rendkívül felszabadult úszással húzta be, a címvédő, tavaly Hosszú Katinkát is legyőző Vécsei Réka meg kellett, hogy elégedjen a bronzzal. Jól láthatóan vigasztalta, hogy a díjátadón felugrott a dobogósok mellé szelfizni a szám sydney-i ötkarikás aranyérmese, Kovács Ágnes. 100 férfi gyorson az alig nagykorú, ennek ellenére váltóban már felnőtt vb-bronzérmes Németh Nándor a számtól idegen fölénnyel (az országos csúcs mögött csak 5 századmásodperccel) védte meg tavalyi elsőségét, a nőknél az Iron Lady tavalyi aranyát Verrasztó Evelyn vágta zsebre Németh úszásához hasonló magabiztossággal. A nap utolsó két egyéni döntőjét 200 méter háton rendezték. A férfiaknál óriásit viaskodott Bernek Péter és Telegdy Ádám, előbbi az utolsó 50 méteren vitte dűlőre a dolgot. Burián Kata címvédéséhez kétség sem férhetett.

Folytatás nagyszombaton este 6-kor, az úszóbajnokság zárónapján tizenkét fináléval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.