Milák Kristófra az ob-zárónapon elfogytak a jelzők

Cseh Lászlót és Kenderesi Tamást simán verte 100 pillangón, méghozzá európai ranglistacsúccsal.

2018. 03. 31. 17:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérkeztünk a váratlanul nagy csodákat hozó CXX. úszó országos bajnokság utolsó debreceni úszóestjéhez, amely tíz egyéni döntőt kínált, köztük a világszínvonalúnak ígérkezett 100 pillangót.

Akik a tenyerüket dörzsölték, nem kellett csalódniuk, a jelenkor legjobb férfiúszója, 51,50-nel, az idei legjobb európai eredménnyel (ami világranglista-harmadik), simán verte az ezüstérmes Cseh Lászlót és a bronzos Kenderesi Tamást.

Milák a nap során még évjáratos csúccsal, egyáltalán nem mellékesen pedig Európai-ranglistacsúccsal és világranglista-hatodik idővel (25,23) nyert 50 háton, s érdekelt volt még 200 férfi gyorson is, ahol a tavalyi aranyérmes Bernek Péter egyik megelőzője volt, de nem hajrázott elég gyorsan, Kozma Dominik kontrollálta a futamot és aranyérmes lett, szintén világranglista-hatodik időeredménnyel. (200 férfi gyorson a döntőben mindössze ketten voltak 20 évesnél idősebbek, ez elég biztató a jövőre nézve.)

Visszatérve még a 100 pillére, de a hölgyekhez: a szám női verziójában egyik tavalyi dobogós sem volt a rajtkövön, így Verrasztó Evelyn akadálytalanul lett bajnok. 50 háton a nőknél Burián Kata – újra csak távollétében – a 100 és a 200 után a papírformának megfelelően triplázott.

A zárónap királynője az idén még ifikorú kőbányai Késely Ajna volt, aki a program elején fél medencével nyerte az olimpián 2020-ban már műsoron lévő 1500 női gyorsot (Kapás Boglárka nem volt ott a medencében), időeredménye (16:33,97) idén hetedik legjobb a világon. A program vége felé egyedüliként 2 percen belülit úszva, Verrasztó Evelynt is megelőzve nyert 200 gyorson, így ő az országos bajnokság legeredményesebb női versenyzője. (Ezt a számot tavaly Hosszú Katinka nyerte.)

Az 50 méteres mellúszás számában új hölgyek álltak a dobogón, a bajnok az idei ob-n parádézó Sebestyén Dalmát verve Sztankovics Anna lett. A férfiaknál Szilágyi Csaba a bajnok.

A 800 méteres gyors aranyérmese a férfiaknál idén Gyurta Gergelyt váltva a tavalyi bronzérmes lett. Hiába, jön az új generáció.

Az egyéni számokat tekintve Debrecenben négyszeres egyéni bajnok lett Bernek Péter, háromszoros Milák Kristóf, a hölgyek közt pedig három triplázónk van: az összes számot tekintve legeredményesebb Késely Ajna, valamint és a háton taroló Burián Kata. Turi György, Késely Ajna edzője lapunknak külön felhívta a figyelmet arra, hogy tanítványa az évadnyitó országos bajnokságon világranglista-harmadik, illetve -negyedik időket is teljesített 6 egyéni érme megszerzése során, ezek az európai ranglistán 1., és 2. időket jelentenek.

Az úszók legközelebb az augusztusi Eb előtt egy hónappal találkoznak a Budapest-bajnokságon, s mint Sós Csaba lapunkat tájékoztatta, ott lehet utoljára Eb-kvalifikációs szintidőket úszni, versenyszámonként négy úszó nevezésével fog élni a szövetségi kapitány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.