Kardot rántanak a Ludovikán

A fegyvernem történetének egyik legnagyobb létszámú mezőnyével rendezik meg a hét végén Budapesten a Gerevich–Kovács–Kárpáti férfikard-világkupaversenyt.

2019. 03. 22. 14:06
DECSI Tamás; SZILÁGYI Áron
Szilágyi Áron és Decsi Tamás is harcra kész Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fegyvernem történetének egyik legnagyobb létszámú mezőnyével rendezik meg a hét végén Budapesten a Gerevich–Kovács–Kárpáti férfikard-világkupaversenyt: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnokában, a Ludovika Arénában (VIII. kerület, Diószeghy Sámuel utca 25.) 226 vívó lép pástra, a világranglista első 32 helyezettje közül harminc pengeforgató.

Kétszeres egyéni olimpiai bajnokunk, negyedik a rangsorban, így a tizenhat kiemelt között mentesül a pénteki selejtezőtől, a huszonnégy hazai induló közül egyedüliként. Decsi András tanítványa egyébként legutóbb szinte napra pontosan egy esztendeje, tavaly március végén nyert nagy nemzetközi versenyt, akkor a szöuli Grand Prix-n győzött. A hétvégével kapcsolatosan, „sejtelmesen” csak annyit mondott: „Remélem, jó sokat kell majd a páston töltenem szombaton és vasárnap egyaránt…”

Szilágyi Áron és Decsi Tamás is harcra kész
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A 2017-es egyéni világbajnok Szatmári András éppen a legutóbbi világkupa-viadal után csúszott vissza a világranglista huszadik helyére, így nem ússza meg a mai tusakodást. Ám neki ennek rutinfeladatnak kell lennie. A tavalyi Európa-bajnokságon aranyérmes csapatunkból Gémesi Csanád a 40., Decsi Tamás az 50. a világranglistán, a papírforma szerint nekik is ott a helyük a 64-es főtáblán. A csapatversenyben pedig együttesünknek mindenképpen a dobogón illene végeznie.

Az egyéni verseny névadói, Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf magasra tették a mércét, hiszen összesen tizenkilenc olimpiai aranyérmet nyertek. Ami a menetrendet illeti, csapatunknak a negyeddöntőben a papírforma alapján – a sorsolástól függően – Németország vagy Oroszország következhet. A mieink az olaszok ágán lesznek az esetleges döntőbe jutásért, a világbajnok, ranglistavezető koreaiakkal csak a fináléban találkozhatnak.

Egyéniben a mai selejtező 14 órakor kezdődik, a 64-es tábla asszói szombaton 10 órától zajlanak, a nyolcas döntőt pedig aznap 16 órától rendezik. A csapatvilágkupa – Zarándi Csaba-emlékverseny – a 32-es tábla első körével vasárnap 9 órakor rajtol, a magyar együttes egy fordulóval később kapcsolódik be a küzdelmekbe, a harmadik helyért 14 órától vívnak, a döntőre pedig 15 órától kerül sor. A belépés a hét végén ingyenes a Ludovika Arénába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.